SPORT 2023-08-31 KL. 08:00

Vallentuna åter i serieledning

Av Jonny Andersson

Vallentuna åter i serieledning
MÅLJUBEL. Clara Högberg är beredd på målgratulation av Ulrika Björn. Foto: Tomasz Piwinski

Via säsongens tionde trepoängare fortsätter Vallentuna DF jakten på serieseger i division 4 A-fotbollen. 4–0 mot Sundbybergs IK var ett resultat i underkant.

Namnet för dagen på Vallentuna IP var tveklöst Clara Högberg i söndags. I våras hittade Clara, som är lagets mittfältsmotor, inte målet vid ett enda tillfälle. Men efter att ha missat höstens två inledande matcher kom den välkomna ketchupeffekten i comebacken mot Sundbyberg.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag är lite chockad, säger hon efter sitt hattrick.

Kyligt 2–0-mål

Clara Högberg inledde med att spela fram Cornelia Fästlund till matchens första skarpa målchans. ”Corre” fick inte till avslutet och det gick bättre när hon i 26:e minuten tog sig igenom på vänsterkanten och spelade in bollen bakom SIK:s backlinje. Ulrika Björn hann inte fram och styra in 1–0 , det gjorde Clara Högberg.

Om 1–0 var en enkel bredsida i tomt mål var det klass över hennes 2–0-mål tio minuter senare. Bollen nådde Clara några meter utanför straffområdslinjen och trots att spelare fanns omkring och kom emot hade hon sinnesnärvaro att lobba in sitt andra mål.

– Ja, det var avsiktligt. Jag hann tänka lobb, säger hon på väg mot omklädningsrummet för att fira med bollflickorna födda 2014.

Boll-lisor fick fira

– Clara är viktig för oss. Hon är verbal och styr på mittfältet. Hon sumpade många målchanser i våras, skönt att det kom nu, säger tränaren Pontus Johansson och ser med glädje genomblöta spelare komma ut ur omklädningsrummet efter att ha duschat med kläderna på – med 8-9-åriga klubbkompisar som åskådare – till ”Genom eld och vatten” av gruppen Sarek.

– Det är första gången vi har Boll-Lisor. Vi ville göra något extra för dem, förklarar Pontus Johansson.

Fyra lag i toppstriden

Clara Högberg lät sig inte nöjas med två mål. Sex minuter in i andra halvlek fullbordade hon sitt hattrick med en smocka. Bollen kom snett innåt bakåt och hamnade i nästa skede skoningslöst i SIK-målvaktens vänstra kryss.

Slutresultatet fastställde Ebba Johnsen. Med en match mer spelad är Vallentuna två poäng före Viggbyholm. Med i toppstriden är även Skå IK & Bygdegård och Lidingö kan inte avskrivas.

– Jag har en god känsla. Vi hade en förlust i våras, fick en direkt i omstarten (borta mot Skå) och ska inte ha fler, säger Pontus Johansson som har spännande veckor framför sig.

I första hand ska han bli pappa när som helst och 10 september tar damerna emot ”Viggan” i vad som just nu är en seriefinal.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se