SPORT 2021-08-12 KL. 10:51

Vallentuna BK skänker kläder till barn i Ghana

Av Daniel

Vallentuna BK skänker kläder till barn i Ghana

PÅ RIKTIGT. Även om inte de känner till sponsorerna på Vallentunas tröjor så ger matchställen en känsla av att spelandet är på riktigt.
Foto: PRIVAT

Genom en organisation som heter “Together as one” så har 7-8 hela matchställ skickats till afrika.

– Vi har fått en helt fantastisk respons, säger en av grundarna Terese “Tessa” Enborg.

“Together as one” startade upp för att hjälpa barnen i Ghana. Nu har det drygt 10 år senare utvecklats till en ordentlig organisation. Just nu jobbar de med att låta barnen få vettiga kläder att sparka boll i. Det ledde till att en av grundarna, Terese “Tessa” Engborg, 33, tog kontakt med sin hemkommun i Sverige, Vallentuna. Efter det har Vallentuna BK nu valt att donera en mängd kläder som inte längre används samt ett 40-tal skor.

– Jag är född och uppvuxen i Vallentuna och genom det så kände jag lite folk som hade kontakt med engagerade personer inom fotbollen. Sen tog vi gemensamt kontakt och löste detta, säger hon.

I och med att kläderna kommer direkt från sin hemkommun tycker Tessa är extra roligt.

– När jag kom ner till Ghana förra gången med VBK-kläder så sa jag till barnen:
– Det här är min by:s kläder, så vi tar hand om dessa extra mycket, skrattar hon.

Har fått utöka arbetet
Arbetet “Together as one” startade hon tillsammans med sin vän Susanna där de driver ett barnhem med 58 barn och två skolor där det går drygt 800 barn. Ur detta så har det skapats flera fotbollslag.

– Det började småskaligt med att vi bara tog med lite kläder från Sverige som barnen kunde ha när de lekte hemma. Men nu är de så stora att de kan spela i fotbollslag, så då fick vi utöka arbetet för att hjälpa dem, säger Tessa.

Med hjälpa menar hon att de till exempel använder sig av deras skolbussar för att köra lagen när det är dags för bortamatch. I dagsläget fokuserar Tessa på att få så mycket fotbollskläder med sig som möjligt ner under sin nästa resa.

– Det är ofta dålig kvalité i Ghana och man har inte råd med hela matchställ. Jag kan ju inte ge dem så mycket pengar, så det här får ändå ses som en bra lösning.

Responsen på initiativet var omedelbart. Utöver Vallentuna BK så har fler lag varit med och skänkt kläder.

– Det är fantastiskt. Nu blev det så mycket kläder att vi måste börja se över hur vi kan göra det enklare att frakta. Nu reser jag med fem resväskor fulla med material, då blir det inte så mycket plats över till något annat, säger Tessa.

“En riktig whoa-reaktion”
Förra gången hon åkte ner med VBK-kläder så blev barnen överlyckliga.

– Alla blev verkligen i eld och lågor över allt som skänkts. En riktig “Whoa-reaktion”.

Fördelen med fotbollslag som VBK är att de byter sponsorer och då går det inte att använda de gamla kläderna längre. Men bara att det finns sponsorer på kläderna menar Tessa gör en stor skillnad för barnen.

– De känner sig väldigt coola, och proffsiga. Det märks av hur glada de blir. Även om de inte vet vilka sponsorerna är så blir känslan att de spelar i liknande tröjor som sina idoler på tv, säger hon.

Nu kollar “Together as one” på hur de kan utveckla det här så att mer grejer kan skickas från Sverige till Ghana. Är man i en förening som har en del kläder över så menar Tessa att det bara är att ta kontakt. Det har bland annat skickats ner handbollskläder och även innebandykläder, även om hon skämtsamt menar att innebandy inte är jättevanligt i landet.

– Alla kläder är av intresse. Tycker man att vi verkar som ett bra ställe att skicka till så tar vi gärna emot, avslutar Tessa.