SPORT 2023-03-16 KL. 08:40

Vallentuna DF klart för högsta futsalserien

Av Jonny Andersson

MÅLSKYTT. Lovisa Hammarström vände kvalmatchen med sitt 2–1-mål och framspelningen till helt avgörande 3–1. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Via 3–1 mot New Mill FC har Vallentuna Damfotboll tagit sig upp på elitnivå och tillhör nu Sveriges 16 bästa lag i futsal.

– Jätteroligt, säger tränaren Lars Olsson med passion och glädje i rösten.

Efter att i mitten av februari tagit hem seriesegern i division 1 återstod en detalj i Lars Olssons vision och tilltro till sin trupp – kvalet till RFL, Regionala futsalligan.

I tisdags förra veckan, trots orange varning för snökaos, tog sig New Mill FC från Nykvarn i Södermanland genom Stockholm och ut till Tellushallen.

– Vi förde samtal kring vädret, men dom och vi ville få kvalmatchen överstökad, säger Vallentunatränaren och strör beröm över spelare och ledare i New Mill.

– Det ska dom ha, tillägger han. Dom åkte tidigt och var inställda på att få köra försiktigt hemåt.

Vände underläge
New Mill tvingades dessutom vända hem med utebliven plats i svensk futsals högsta serie.
Den platsen tog Vallentuna BK DF.

Laget fick jobba för den. Gästerna gjorde första periodens enda mål och hemmalagets kvittering dröjde till andra periodens femte minut. Målskytt, som många gånger tidigare, var Emelie Mårtensson.

– Ett jävlar anamma-mål. Jag tog mig förbi fyra spelare och sköt utifrån, beskriver Emelie Mårtensson.
Nio minuter efter Mårtenssons kvittering, med sex minuter kvar av matchen, gjorde Lovisa Hammarström 2–1 till Vallentuna och när gästerna lassade framåt avgjorde Emelie Mårtensson kvalmatchen.

– Vi hade en hörna och Lovisa uppfattade att jag hittade en lucka, fri yta.

Behöver bredare trupp
Lars Olsson har tidigare antytt att det inte varit självklart att få spelarna att träna. Nu finns det väl ingen chans för spelarna att ”söka undanflykter”?

– Många tränar med sina fotbollslag och kan bara träna en dag i veckan. Dessutom är vi en tunn trupp, säger Emelie Mårtensson.

Istället för att ”göra stan” och fira segern blev just framtiden en anledning till snack efteråt. Och Emelie menar att alla får lägga manken till för att motivera fler att spela futsal nästa vinter.

Att Vallentuna DF nu tillhör topp 16 i Sverige är inget hon hunnit fundera på. Laget vann serien, grejade kvalet och ambitionen behöver nu vara att få fler att satsa på Futsal, menar hon.

– Vi har varit bättre än lagen vi mött, så vi tillhör kanske de bästa i Sverige, säger Emelie Mårtensson.