SPORT 2023-06-08 KL. 08:35

Vallentuna har en ny landslagssimmare

Av Jonny Andersson

Vallentuna har en ny landslagssimmare
TALANG. Noah Juhlin Fredriksson var ingen talang som ungdom, senaste åren har utvecklingen varit spikrakt och första veckan i juli landsklagsdebuterar han i juniorernas Europamästerskap, Foto: Roffe Andersson

Vallentunasimmare har tidigare ingått i svenska landslag. Nu händer det igen, i juli debuterar Noah Juhlin Fredriksson i ett internationellt mästerskap.

Rebecca Ejdervik och Michelle Coleman är två av föregångarna när Vallentuna nu levererat en ny Täby Sim-talang redo för internationella bassänger. Elddopet blir JEM, juniorernas Europamästerskap, för Noah Juhlin Fredriksson.

Genombrott trots pandemin
Det låter bakvänt, fakta är dock att 17-årige Noah fick sin positiva utvecklingskurva under pandemin och sett rekordtider pressas och placeringar förbättras.

– Vi födda -05 och yngre hade tur, under pandemin fick vi träna på som innan.

Noah påvisar utvecklingen när han berättar att han 2019 inte var nära medalj på SUM SIM, svenska ungdomsmästerskapen. Två år senare kom han till riksfinalerna i SUM SIM med mål att ta ett brons. Det blev inget brons. Betydligt mer.


DETALJER. Noah har sin styrka i simningen och behöver jobba med starter och vändningar för att kapa sekunder och tiondelar. Foto: Roffe Andersson


Tre medaljer
Han tog karriärens första guld (100m ryggsim) andra tävlingsdagen och fick med sig ytterligare ett guld och ett silver från Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Jag missade ett hattrick med elva hundradelar, konstaterar han utan tillstymmelse till besvikelse.

Besvikelser finns dock. 2022 missade han att kvala till JEM. Han var inte ens nära. Nära var det däremot till nordiska mästerskapen 2022. Att han missade NM med liten marginal fungerade som morot och han satsade på en formtopp inför Swim Open som avgjordes för två månader sedan.

Normalt toppar sig tävlingssimmare en gång till inomhus-SM och en gång inför utomhus-SM. Noah, med inrådan från sin tränare, Per Edelholm, valde en extra formtoppning för att ta sig till sommarens JEM. Med önskat resultat. Efter Swim Open fick han första landslagströjan och åka på landslagsläger till Grekland.

Ingen oro
Finns det risk att du toppat dig en gång för mycket?
– Det kan finnas risk för det. Som det ser ut nu ligger jag bra i mängd och vi har en plan för när jag ska lätta på träningen för att komma i form.

Mästerskapet avgörs i Belgrad, 4–9 juli och han skippar SM veckan innan.

– Noah är väldigt tränings- och tävlingsinriktad. Juniorlandslaget har varit ett mål länge och det glädjer oss att han lyckats, säger Per Edelholm.

Gillar ryggsim
Noah Juhlin Fredriksson är främst ryggsimmare. Distanserna är 50 och 100 meter. Den här dagen är det säsongspremiär för träningsgruppen att träna i Kvarnbadet. När han på avtalad tid kom till bassängen var det uppenbart att han motsvarar bilden av hur en ryggsimmare ser ut. Lång (194 centimeter) och smal med atletiskt formad ryggtavla.

Väl i vattnet blir det tydligt att han har rejäla händer som drar upp farten i bassängen.

Han är en bra frisimmare och ska simma 4 x 100 fritt i Serbien, men är själv övertygad om att ryggsim är hans grej på sikt. 26,83 och 57,89 lyder personliga rekorden och målet nu är att nå semifinal. Han taxerar att det är störst chans på 50 meter, men att det krävs en putsning av personliga rekordet.

– Kanske neråt en sekund, jag tror det är möjligt.

Som andra drömmer Noah om att kombinera simning och studier i USA. Han har ett läsår kvar på Tibble gymnasium, men har redan vänt sig till närmare 15-20 skolor i USA. Studierna tänker han sig är medicin- och läkarinriktade.

– Jag ska fortsätta söka. Det handlar om att få skolans coach att förstå att man bidrar till laget, säger Noah Juhlin Fredriksson.

FAKTA
Namn: Noah Juhlin Fredriksson.
Ålder: Blir 18 i sommar.
Bor: Bällstaberg.
Studier: Naturvetenskap på Tibble gymnasium, med morgonsimning två dagar i veckan. Gick på Vallentuna friskola.
Klubb: Täby Sim.
Började simma: Inledde på teknikträning som 7-8–åring, då utan mål att bli simmare.
Fritid: "Jag hinner inte med mycket annat än simning. Jag är med kompisar."
Aktuell: Landslagsdebuterar om en månad.


Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se