SPORT 2023-12-07 KL. 09:17

Vallentuna HK:s offensiv har vaknat

Av Jonny Andersson

För andra matchen i följd bjöd Vallentuna HK:s division 3-herrar på målfest när HK Uppsala i helgen gästade Vallentuna. Slutliga rycket i matchen ledde till 42–35-seger.

MATCHVINNARE. Jonas Umegård representerear sedan flera år Täby HBK (Täby Centrum) men kan numera även spelka i moderklubben, Vallentuna HK. I lördags gjorde han elva mål och han spelar gärna fler matcher i division 3. Foto: Roffe Andersson

Efter en trevande säsongsinledning med fyra raka förluster har Vallentuna HK fått upp ångan. Rejält. Lagets offensiv sprakar och 49 mål mot Norrtull helgen innan följdes i lördags upp med 42 mål mot HK Uppsala.

”Helt enligt ritningarna”, menar Anders Berg som coachade laget.

Attackhandboll

– Vi ska spela snabb handboll, två, tre passningar och sedan attack mot mål. Motståndarna ska känna att vi direkt efter baklängesmål vänder det till ett mål framåt. Vi ska dessutom vara starka sista 15-20 minuterna, säger han.

Taktiken beskriver till alla delar matchbilden mot Uppsala. I första halvlek satt ömsom VHK och Uppsala i förarsätet. Vallentuna låg som mest under med tre mål, 17–20, med tre minuter till paus. Då såg Erik Olofsson, Philip Knaborg och Jonas Umegård till att ordna 20–20 till vilan.

Nyckeln till vändningen var att hemmalaget fått in Oliver Söllerstedt mellan stolparna. Sett till att försvarsspel är underordnat offensiven, gjorde Oliver skillnad med ett antal räddningar.

– Jo, det stämmer. Oliver gör det bra. Vi skulle gärna se att försvarsspelet blir bättre och att målvakterna får mer hjälp. Viktigast i den handboll vi vill spela är ändå anfallsspelet, offensiven, säger Anders Berg.

Olika coacher

I samarbetet med Täby HBK och Åkersberga HK är Vallentunas division 3-lag längst ner i hierarkin. Och Vallentuna coachas av en grupp ledare. Anders Berg är en av dem. Att det skulle vara rörigt med skiftande coacher och viss omsättning på namn i matchtrupperna upplever han inte.

– Jag tycker att det fungerar bra, just för att man känner spelarna. Jag är med dessa killar i träning flera gånger i veckan även om mitt huvudansvar är Täby Centrum, i division 2.

Han får medhåll av Erik Sanderhem som även han coachat Vallentuna. Eriks prioritering är F16 i Täby HBK.

Bröderna dominerade

Offensiv handboll är en röd tråd genom hela verksamheten. Vilket tycks passa bröderna Umegård, Björn och Jonas, från Vallentuna. Jonas spelar oftast i division 2 med Täby Centrum, i lördags svarade duon för grannlåten i hemmahallen. Björn, som gjorde 13 mål mot Norrtull veckan innan, fick nu agera framspelare till lillbrorsan som gjorde elva mål. Björn stannade på sex mål.

För Jonas, vänsterhänt avslutare på högerkanten, var det säsongens andra match med Vallentuna. Det är fyra år sedan han lämnade moderklubben.

– Det är roligt att spela på hemmaplan, säger Jonas och konstaterar att motståndet är enklare i trean.