SPORT 2024-09-12 KL. 09:31

Vallentuna Hockey avtackar kaptenerna

Av Jonny Andersson

Lagkaptenen Marcus Andersson och assisterande kaptenen Fredrik Stridlund blir avtackade när Vallentuna inleder säsongen mot Wings 22 september. Tillsammans har duon spelat över 700 matcher i hockeyettan.

– Det är betydande förluster, helt klart. Men nu får andra chansen, säger Jussi Salo, sportchef och tränare, efter det slutliga beskedet från 30-åringarna.

Vallentuna Hockey avtackar kaptenerna
TROTJÄNARE. Utöver en division 1 Örnsköldsvik blev det 305 serie- och kvalmnatcher i Vallentunatröjan för Marcus Andersson. Foto: Roffe Andersson

Det är inte vilka som helst som sluta.

Tidig talang

Backen Fredrik Stridlund (380 matcher i hockeyettan + 35 i hockeyallsvenskan) började i klubben som liten pojk och spelade i J20-laget redan som 15-åring. Han hann göra sju seniorsäsonger, den första som 17-åring, innan Väsby Hockey fick upp ögonen för honom och det blev fem säsonger i grannklubben, varav en i hockeyallsvenskan, innan han förra säsongen kom hem.

– Jag har inte hittat den fulla motivationen för att fortsätta och känner att jag gjort det mesta inom hockeyn. Jag fick tid på mig av Jussi och det har varit svårt. Jag vet ju inget annat än att 8-10 månader om året tänka och spela hockey. Så tankarna har gått i vågor och det blir känslosamt när man minns tillbaka på allra första a-lagsmatchen. Men nu känns det rätt, säger Fredrik Stridlund, som inte kommit fram till vad han ska göra i stället.

– Jag tycker om att träna. Crossfit eller liknande.

SMART. Fredrik Stridlunds skridskoåkning och smarta backspel kommer att vara saknat när säsongen drar i gång nästa söndag, 22 september. Foto: Roffe Andersson

Beslutsvånda

Under tre fyra samtal sedan i våras med lagkaptenen och centern Marcus Andersson (336 matcher i hockeyettan) har det varit tydligt att han vänt på alla tankar. Han talar om svårigheten att ”sätta ner foten”, inte minst inför sig själv och han fick i omgångar ny respit av Salo.

– Jag har ju alltid spelat hockey. Förra säsongen gick jag in med inställningen att göra något riktigt bra och att det skulle vara sista säsongen. Det flöt på och kändes skitkul, därefter har det varit svårt att säga de där orden. Det är vemodigt att känna att det är dags att göra något annat.

Järvedsonen kom till Vallentuna efter en division 1-säsong med Örnsköldsvik och två J20-säsonger i Modo och Malmö. Han blev omgående assisterande kapten i Carl-Johan Klint och Wille Söderlinds lagbygge. A:et på bröstet byttes efter tre säsonger mot ett C och det är som kapten han lämnar efter nio säsonger i klubben.

– Jag hittade hem när jag kom till Vallentuna. I Modo och Malmö var det individualistisk konkurrens. Alla ska slå sig fram. Här var det mer ett lag som ville uppnå något tillsammans. Jag drömde också om att försörja mig som spelare, men har i Vallentuna samtidigt med hockeyn kunnat utbilda mig och jobba. Det har varit perfekt. Genom hockeyn har jag många vänner. Man kommer efter sommaruppehållet in i omklädningsrummet och där sitter tio nya man inte känner. Två månader senare är alla bästa kompisar.

ÅNGERMANLÄNNINGAR Marcus Andersson (t.v) och Oskar Söderberg har utgjort en stark Järvedsklan i flera år. I vinter får Oskar klara sig utan sin center. Foto: Roffe Andersson

Reseledare

Marcus Andersson återkommer ständigt till det sociala, nämner ledare, hallpersonal etcetera. Han ärvde uppdraget att som säsongsavslutning fixa en lagresa, oftast till Åre och har sett det som en ”rolig tradition”.

– Jag kommer vara i hallen en del för att hålla kontakten.

Inte sällan lockas spelare tillbaka om tomrummet efter dem inte fylls. ”Som det känns i dag” tror varken Stridlund eller Andersson att de återkommer i januari.