SPORT 2023-02-09 KL. 08:40

Vallentuna Hockey kvar i toppstriden

Av Jonny Andersson

Vallentuna Hockey kvar i toppstriden
MATCHVINNARE 1: Jakob Lundin öppnade målskyttet efter 25 sekunder och avgjorde senare i sudden death. Foto: Roffe Andersson

Halvvägs in i hockeyettan norra vår är Vallentuna Hockey med i striden om seriesegern efter helgens 4–3-seger mot Wings. Tränaren Andreas Paulsson var dock allt annat än nöjd med grundläggande detaljer i lagets agerande.

”Vill man bli gammal ska man följa Vallentuna.” Med den meningen reste sig Bengt Paulsson, pappa till tränaren Andreas Paulsson och farfar till spelaren Lukas Paulsson, från läktarbänken efter att Vallentuna i sudden death avgjort söndagens toppmöte mot Wings i hockeyettan.

Man kan förstå hans dramaturgiska suck och syftande på snabbt åldrande.

För bakom segersiffrorna 4–3 döljer sig 63 minuter där publiken, i synnerhet de med VHF-sympatier, kastades mellan hjärtstillestånd, förtvivlan och hopp.

Full utdelning
Vallentuna fick en ytterst tacksam matchinledning som gav 3–0 på dryga tolv minuter, men matchbilden i övrigt var till gästernas fördel. Vilket inte minst Andreas Paulsson talade om efteråt. VHF:s assisterande tränare fick i stort med allt en tränare kan klanka ner på.

– Segern är orättvis, det ska vi vara ärliga och säga, löd Andreas Paulssons sammanfattning.

Hur som helst blev det två av tre poäng och det kan vara av yttersta vikt när vårserien i hockeyettan norra summeras. Seriesegrarna tar sig raka vägen till kvartsfinal i jakten på en slutlig plats i kvalserien till hockeyallsvenskan.

Tvåan och trean gör upp i bäst av tre matcher i play in. Med segern i söndags är VHF tabelltrea, men med närkontakt till Wings och Surahammar. Underifrån lurar dessutom Borlänge och Kalix som spelat färre matcher.


MATCHVINNARE. Adam Mattsson hade det svettigt och spelade en avgörande roll när Wings pressade på. Foto: Roffe Andersson


Lundin matchvinnare
En av frontfigurerna i toppmötet var Jakob Lundin. ”Jacke” gjorde 1–0 efter 25 sekunder och det var han som stängde matchen 3.29 in i förlängningen. Han var givetvis nöjd med segern, men som övriga missnöjd och konfunderad över insatsen.

– Vi slutar spela efter 3–0, blir passiva och tar för långa byten. Det är svårt att analysera vad som händer. Matchen är så viktig att det inte ska hända. Dessutom är Wings bra.

Jakob Lundin kan ändå se Vallentuna som seriesegrare efter sista omgången den 26 februari. Han ser till lagets fördelar och tror att formen kan toppas in mot avgörandet.

– Jo, jag tror att vi har kapacitet att vinna serien om vi bara är mer ödmjuka och gör jobbet.

Om truppen steppat upp ges besked om redan på lördag. Då väntar returmötet mot Wings i Märsta.

Magisk Holmblad
Innan vi släpper söndagens toppmöte måste Christian Holmblad hyllas. Han fick en blomsterkvast inför matchen för sin 100:e match i Vallentunatröjan (han gjorde två säsonger i klubben 2011-2013).

”Homer” gör för få mål för att det ska spegla hans magiska spelsinne, däremot är hans framspelningar i den högre skolan. Mot Wings hade han två målgivande passningar fram till att han i sudden death spelade fram Jakob Lundin till segermålet. Ändå var det en annan passning, som inte ledde till mål, som fastnade på näthinnan. Den kom mitt i matchen och ställde ett par Wingsspelare schack matt.

På den här nivån är det en på tusen som ser den passningen och har kylan att vänta till att pucken kan levereras på medspelarens klubblad. Hockeygodis är bara förnamnet.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se