SPORT 2021-09-30 KL. 13:22

Vallentuna Hockey laddar för stentuff säsong

Av Daniel

Vallentuna Hockey laddar för stentuff säsong

KOLL FRAMÅT. Coach Micke Österblom (till vänster) och vallentunafostrade spelaren Viktor Trojmar laddar inför kommande säsong i ishallen.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Coach Österblom: "Det här är den bästa HockeyEttan Östra som någonsin varit"

Vallentuna Hockey öppnar säsongen borta mot det förväntade topplaget Hudiksvalls HC den 3:e oktober. Trots en turbulent försäsong är siktet inställt på Allettan, men det kommer att vara stenhård konkurrens.

–Det här är den bästa HockeyEttan Östra som någonsin varit, säger Vallentunas tränare Mikael “Micke” Österblom.

Efter att ha blivit av med ett gäng tunga namn inför säsongen, har Vallentuna Hockey behövt bygga nytt med flera unga spelare. Bland annat så har lagets meriterade förstamålvakt Daniel Rosengren försvunnit till Allsvenska Tingsryd. Med bara en vecka kvar till seriestart så finns det fortfarande en del pusselbitar som behövs falla på plats.
–Vi ska vara ärliga. Vi har en tunn trupp i dagsläget, men är inte klara med lagbygget än. Förhoppningar är däremot goda att vi ska få in 2-3 spelare innan seriestart, men samtidigt är det viktigt för oss att det är rätt spelare med rätt karaktär, säger Österblom.

Då ska man inte hålla på
Enligt tränaren har han aldrig coachat ett lag som tränat så hårt på försäsongen, samtidigt som spelarna köpt den nya spelidén för i år, som i grund och botten handlar om att vara mer kompakta och hålla ihop laget. Detta är några av komponenterna som ska leda laget till framgång och uppfylla målsättningen att spela Allettan till våren.

–Har man inte den målsättningen tycker jag inte att man ska hålla på med det här. Får vi alla saker att stämma så ska vi kunna utmana samtliga lag i serien, säger han.

Med den just nu tunna spelartruppen har resultatet blivit att Vallentuna även börjat kolla mer i det egna ledet. I dagsläget har ett flertal juniorer plockats upp för att träna och försöka ta en plats i A-laget.

–Det är så vi vill jobba. Vi måste våga ge våra egna juniorer chansen. Som det ser ut nu kan vi plocka upp 4-5 juniorer redan i år, till skillnad från förra året då det bara var någon enstaka, säger Österblom.

“Viktigt att tro på våra egna”
En av Vallentunas egna produkter, som varit med under lång tid och går in på sin sjätte säsong i A-laget, är Viktor Trojmar. Han menar också på att det finns för få från det egna ledet, men att den nya generationen som just nu spelar j20 har sett intressanta ut.

–Det är viktigt att föreningen vågar tro på våra unga spelare och att fler så tidigt som möjligt lär sig att anpassa sig till det högre tempot som gäller i seniorhockeyn, säger han.

Han har själv kunnat växa in i A-lags rollen efter flera säsonger av kontinuerlig speltid i HockeyEttan. I år är hans egna förväntningarna på sig själv att kunna ta nästa kliv.

–Nytt år innebär att axla en ännu större roll i laget och bidra med det jag är bäst på. Jag ser mig själv som en tvåvägsforward som ska kunna bidra över hela isen, säger Viktor Trojmar.
Poängmässigt har han inte satt något personligt mål.
– Även om det alltid är kul att göra poäng så är det viktigaste att bidra till att vinna så många matcher som möjligt, oavsett om det är genom min egen poängproduktion eller på andra sätt, säger han.

“Jirhage blir utropstecknet!”
I år är HockeyEttan Östra bantad från tolv till tio lag. Vilket gör varje match viktigare och Trojmar ser fram emot att det ska bli en tightare serie.

–Förändringen som blir är väl att några av de som varit de lite lättare matcherna varje säsong inte längre finns kvar och att varje match blir tuffare, avslutar han.

Tränare Micke Österblom menar att det finns många som utmärkt sig under försäsongen och känslan är god att flera spelare ska kunna ta nästa kliv. Hittills har han imponerats mest av en spelare som i slutändan kan få en central roll när säsongen ska summeras som en bra eller en dålig sådan.

–Jag måste säga att vår tidigare andremålvakt Alexander Jirhage, som nu tagit hand om förstaspaden, kan bli det stora utropstecknet. Han har tagit ett stort ansvar under försäsongen och imponerat på oss alla. Samtidigt är han alltid en glädjespridare i truppen, avslutar Österblom.