SPORT 2023-04-27 KL. 08:25

Vallentuna IBK kvalade sig kvar

Av Jonny Andersson

MÅLSKYTT. Sabina Olstedt (nr 55) var en av målskyttarna när Vallentuna punkterade kvalmatchen mot Salems IF. Foto: Roffe Andersson

Vallentunas innebandydamer är kvar i division 1 efter andra raka segern i kvalserien – 8–4 mot Salem och det kramades både innan och efter slutsignalen.

Det var anspänt i dubbel bemärkelse när Vallentuna IBK i söndags tog emot Salems IF. Matchen var säsongens sista på hemmaplan och klubben valde att inför matchstart hedra och minnas Peter Lundberg som hastigt gick bort förra året. Peter verkade under många år som ledare i klubben där han hade sina tre söner. En av sönerna är Philip Lundberg, coach för Vallentunas damlag.

– Jag måste säga att innebandy just i dag känns sekundärt. Jag vet inte om jag ska gråta och är så tacksam över klubbens beslut att hedra pappa, sade Philip Lundberg innan hyllningen inleddes med två önskelåtar från familjen, följt av en tyst minut.

Rivstart
Minnesstunden påverkade även hans spelare och det var flera av dem som förenades i kramar. Sedan exploderade hemmalaget.

I andra minuten skickade Wilma Mothander i väg bollen i en skön båge från mittplan och gästernas målvakt hade inte sikt att se den förrän den gled längs nätmaskorna. Tre minuter senare var det dags igen och nu handlade det inte om ett så kallat höstlöv. Linda Erikssons direktskott höll fart och precision och bollen satt i målvaktens högra kryss.

Trots inledningen fanns det faror för Vallentunaspelarna att bemästra. Gästerna var kvicka, framhejade av en tillrest klack och reducerade innan det gått en minut av andra perioden.

Tre på tre minuter
Men med baklängesmålet kom Vallentunalagets ryck. Linda Eriksson gjorde sitt andra mål, Ebba Legnestam spädde på till 4–1 och 20 sekunder senare spelade Mirjam Granberg fram en helt fristående Sabina Olstedt.

Även om det gjordes ytterligare mål av båda lagen var dessa tre minuter matchavgörande.

– Nervöst, säger Ebba Legnestam om känslan i truppen inför matchen.

– Vi visste vad som gällde, det fanns inget annat än seger, fyller Linda Eriksson i.

Ebba, Linda och Sabina var glada över att laget slapp en avgörande match mot Rotebro (spelas på torsdag kväll). Den matchen kan laget mysa sig igenom utan att resultatet spelar någon roll – Vallentuna är kvar i division 1 oavsett om laget slutar etta eller tvåa i kvalgruppen.

TONGIVANDE. Ebba Legnestam skapade mycket på högerkanten och krönte sin insats med ett mål. Foto: Roffe Andersson

– Vi vill ändå avsluta med vinst, säger Linda.