SPORT 2023-03-23 KL. 11:15

Vallentuna Volley seriesegrare igen

Av Jonny Andersson

Vallentuna Volley seriesegrare igen
SMASH. Trots att de tränar sparsamt håller Vallentunas damlag fortfarande hög nationell klass, men trots andra raka seriesegern saknas intresset att spela i elitserien. Foto: Roffe Andersson

För andra säsongen i följd tronar Vallentuna Volley som seriesegrare i division 1 norra, men som tidigare avstår damlaget elitseriekval och ska i stället sparra klubbens juniorer inför ungdoms-SM i maj.

Med placeringsraden 2-2-1-1 fyra senaste säsongerna har damerna i Vallentuna Volley med eftertryck visat sin kapacitet. Och rutin. En enda förlust i säsongens 18 matcher talar sitt tydliga språk.

Förändring i oviljan att återvända upp i elitserien har dock inte dykt upp. Personbevis, familjesituationer, jobb etcetera, lockar inte truppen till tre-fyra träningspass i veckan samt helg- och veckoresor till Ängelholm, Halmstad, Umeå...

Inget kval till ettan
För klubbens division 2-flickor, födda 2004 och senare, blir det heller inget kval till division 1. Seriesegrande Jomala har beslutat sig för att kvala.

– Jag pratade med deras coach Aldis Jaundzeikars när vi senast mötte dem på Åland. Jag fick uppfattningen att de ska ta chansen, säger Jocke Lund, Vallentunatjejernas tränare.

Med det beskedet får hans talangfulla trupp attackera nya möjligheter 2023/24.

Junior- tillika division 2-truppen har dock något att se fram emot. 13-14 maj avgörs ungdoms-SM och där ska laget vara med. För att konservera och spetsa formen krävs matcher. Klart är att man ska matcha mot Solna och Sollentuna som också ska spela USM.

Intern prestige
Dessutom finns ett prestigemöte. Varje torsdag. Torsdag är kvällen damlaget och talangerna har gemensam träning och som regel gör upp internt.

– Visst är det prestige, säger Jocke Lund och skrattar till.
Han tillstår att hans tjejer bara tar enstaka set. Sara Mild Sandebjer, Lena Edström, Maria Nossent, Rebecka Ahlström. Alma Shawwaf och övriga på andra sidan nätet, är helt enkelt tillräckligt duktiga än.

Rebecka Ahlström, team manager för damerna, ser dock en speciell orsak till att klubbens yngre generation har svårt i internmatcherna.

– Eftersom vi sällan tränar behöver vi få upp tempot. Oftast har vi en extra boll i spel i internmatcherna, det gynnar oss.

Mentalt övertag
Men på frågan hur det skulle gå i en riktig match, pausar Ahlström och blir eftertänksam innan hon konstaterar:

– Jag tror inte att de får ett set. Vi är ett gäng vinnarskallar som ogillar att förlora, det är också orsaken till att vi vinner många seriematcher. Vi har ett psykologiskt övertag. Vi tycker i alla fall att
tjejerna blivit bättre, mer självsäkra. Vilket är kul för oss och klubben, säger Rebecka Ahlström.
– Vi matchar dem bättre och bättre, säger Jocke Lund som haft fem, sex av sina juniorer med i damlaget i vinter.

Mest speltid har Eva Harder och Nina Tolstoy fått.

Tillbaka till damerna. Nog hade det varit spännande att se hur landets bästa lag i näst högst serien står sig i elitsammanhang. Besegrar de lag på undre halvan av elitserientabellen? Rebecka Ahlström håller ändå med om att det vore intressant och spännande att veta.

– Inför säsongen brukar vi möta Sollentunas elitlag i träningsmatch. Målsättningen är att spela en sådan även i höst, vi har förväntningar på oss själva, säger Rebecka Ahlström.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se