SPORT 2024-06-04 KL. 09:10

Vallentunagäng finalföll i kval till inline-SM

Av Jonny Andersson

Vallentuna fick sånär ett elitlag men orken tröt när Pure Energy spelade regionskval i inline hemma i Vallentuna ishall. I finalen blev det 1–5-förlust mot Selja Snipers.

– Åldern tog ut sin rätt, vi orkade inte en femte match, säger Mikael Andersson efter den komprimerade söndagen med fem matcher inom nio timmar.

Vallentunagäng finalföll i kval till inline-SM
MÅLFIRANDE. Den här scenen är Andreas Paulsson mycket bekant med. Foto: Roffe Andersson

Andersson är lagcoach för ett gäng gubbar som när det begav sig lirade hockey i kombination med inline hockey. När VHF för ett år sedan köpte nytt inlinegolv fick han ihop ett gäng gubbar i träningar och nu finns ett lag – Pure Energy.

Två ännu aktiva

Förra söndagen välkomnade laget fyra konkurrenter till regionskval i Vallentuna ishall. Lyckan för äldre gardet var att man fick med Gustav Eriksson, 26 år och Lukas Paulsson, 24, båda aktiva i dagens Vallentuna HF-trupp.

– Vi skulle behöva fler i deras ålder, vi är dubbelt så gamla, säger 50-årige Andersson vars huvudmål är att spela veteran-VM.

PISTAGEGRÖNT. "För att slippa investera i ett bortaställ körde vi i grönt, det gör ingen annan", förklarade forne Vallentuna- och Hammarbybacken Wille Söderlind. Foto: Roffe Andersson

Mest hockeymeriterad är Andreas Paulsson, 48, känd som spelare och tränare i Vallentuna Hockey, men med historik i Väsby, Hammarby, Skellefteå, Almtuna på sitt cv. I våras kombinerade ”Pålle” jobbet som sportchef i Sollentuna HC med att i kval skjuta upp klubben i hockeyettan.

Hemma efter 21 år

Nästan lika många elitår har Vallentunafostrade målvakten Nicklas ”Pumba” Dahlberg, 39, med sina elva säsonger i norska Frisk Asker, den sista 2022/23 samt junior- och elitspel i Skellefteå, Modo, Sundsvall och Örebro.

TILLBAKA. Nicklas "Pumba" Dahlberg lämnade Vallentuna 2003 för juniorspel i Skellefteå. Förra söndagen var han efter sin hockeyodyseé tillbaka - som inlinemålvakt. Foto: Roffe Andersson

– Han är fantastisk, säger Micke Andersson om Dahlberg som 21 år efter att han lämnade Vallentunas hockeyborg gjorde come back med hjul under fötterna.

– Väldigt roligt. Det man saknar mest när man slutar är tugget i omklädningsrummet, säger han.

Få träningar

Dahlberg kontaktades sent och hann på två, tre veckor med en handfull träningar. Att mota puckar på inlinegolv är inte som på hockeyis. Han saknade glidet när han trycker sig från ena stolpen till den andra.

– Det glider ju inte alls, säger han och skrattar. Klart att man blir rostig när man inte spelat på ett år.

Micke Andersson menar att laget inte hade nått final utan Dahlberg, som nästan var ungdom i en trupp med pappa Paulsson, Wille Söderlind, bröderna Micke Holmgren och Peter Niia samt Johan och Mikael Zetterström.

FÖRSVARSSPEL. Johan Zetterström täcker ena stolpen och Nicklas Dahlberg vill över till sin högra stolpe. Foto: Roffe Andersson

Trots att han kanske borde tänka på sin ålder, har Söderlind ett annat bekymmer.

– Det är skitkul men man får ju inte tackla.

Knuffade ner medelåldern gjorde ganska nyligen elitmeriterade Tobias Ericsson, 36. Den forne AIK-, Malmö- och Modo-backen lirade inline-SM redan i fjol, då i Solna Blackbirds.

Vann tre av fyra

Just Solnalaget var Pure Energys premiärmotståndare och det blev förlust, 3–5. Därefter besegrades Peking Preditors med 3–2, Stockholm Capitals med 6–1 och laget avslutade med 3–2 mot Selja Snipers.

FORNA PROFILER. Från vänster: Nicklas Dahlberg, Andreas Paulsson, Tobias Ericsson, Mikael Holmgren, Lukas Paulsson, Mikael Zetterström och Wille Söderlind. Gustav Eriksson, Mikael Andersson, Peter Niia och Johan Zetterström. Foto: Roffe Andersson

Just Selja Snipers, från Mora, blev finalmotståndarna. Vid seger hade Pure Energy varit i finalspel om SM-titeln.

– Som jag sagt så orkade vi inte, säger Micke Andersson.

Masarna vann med 5–1.

Vad händer nu med Pure Energy?

– Jag tror att vi tränar vidare och hoppas att fler ansluter. Jag tycker att det är konstigt att inte fler hockeyspelare i Vallentuna hakar på. Det är ju roligare än att springa i spåret, säger Micke Andersson.