SPORT 2024-10-10 KL. 09:16

Vallentunatalanger firar serieseger i grannkommunen

Av Jonny Andersson

Fyra fotbollstalanger med Vallentuna-rötter har lett Täby FK till en övertygande seger i division 2 och säkrat en plats i division 1. I söndags kröntes deras insats med en dominerande 5-0-seger mot IFK Stocksund.

Vallentunatalanger firar serieseger i grannkommunen
GLÄDJE. Avancemanget till division 1 var redan i hamn. I söndags kunde dessa VDF-fostrade spelare också fira serieseggerm. Fr v: Vanessa Lagrgren Ydehed, Elsa Ekerberg, Rebecka Hellberg och Matilda Ekerberg. Foto: Jonny Andersson

Systrarna Matilda och Elsa Ekerberg, Vanessa Lagergren Ydehed och Rebecka Hellberg, alla med Vallentuna DF som moderklubb, har gångna säsongen varit med och dominerat division 2 mellersta Svealand. Avancemanget till division 1 säkrades den 21 september i seriefinalen mot Östervåla, 3–1.

– Vårt problem brukar vara att vi blir nervösa i viktiga matcher och tappar det taktiska upplägget tränarna satt. Den här gången gick det, säger Vanessa Lagergren Ydehed, 23 år, som tog sin roll i nämnda seriefinal på blodigt allvar.

Taggad i överkant

Vanessa skulle agera häftplåster på Östervålas mittfältsmotor och redan efter tio minuter blev hon varnad. I halvtid blev hon utbytt, tränarna Jonas och Jacob Pettersson (far och son) såg risk i att Vanessa skulle åka på ett rött kort.

– Jag var överladdad, säger hon och skrattar.

Avancemanget till division 1 firades rejält efter trepoängaren mot Östervåla. I söndags återstod ändå ett stort mål – att slippa höra att laget gått upp som tvåa.

I kampen om seriesegern var Gamla Upsala SK 2 en än tuffare utmanare än Östervåla. Uppsalalaget är dock andralag i klubben och får inte gå upp. Matilda Ekerberg var mycket bestämd i att en seger mot Stocksund var superviktigtför att också säkra seriesegern.

GULDHATTAR. Bland seriesegrande Täby FK-spelare finns fyra tjejer som började lira hemma i Vallentuna. Foto: Jonny Andersson

– Vi fick inga guldhattar efter vinsten mot Östervåla. Och guldhattar ska vi ha, sa Matilda dagarna innan derbyt.

I söndags kom hattarna fram och det firades på nytt.

– Vi var nervösa. Absolut. Vi fick inte spelet att stämma i första halvlek, säger Vanessa och får medhåll.

Elsa målskytt

I andra halvlek var segern odiskutabel. Täbyanfallaren Louise Matsgård ökade på halvtidsledningens 1–0 till 2–0 och 3–0 innan Elsa Ekerberg rullade in fyran efter att ha dragit målvakten. 5–0 innebar 18:e segern på 22 omgångar och marginalen till ”Gamlis” blev två poäng.

Att Täby FK har fyra forna Vallentuna DF-flickor i truppen är i någon form ledsamt, sett med VBK-ögon. Vanessa var 14 år när fotboll på skolschemat i Skolhagenskolan, Täby Kyrkby, lockade.

– Jag skulle ju till allsvenskan, bli bäst. Med skolbytet blev det naturligt att börja spela med Frej Täby och senare gick jag vidare till Täby FK.

Lämnade tidigt

Gemensamt för tjejerna är att de i början av tonåren lämnade VDF med ett driv att bli bättre och utmanade. Undantaget är Rebecka Hellberg, 23. Hon väntade till 2020 innan hon gick till Djursholm och därifrån vidare till Täby. Hon har även behållit kopplingen till Vallentuna med futsalspel. Matilda Ekerberg, 24, hade för få lagkompisar i sin kull och inget annat val när hon redan 2012 gick till då nystartade Täby FK. I samma sits hamnade Elsa Ekerberg, 20 och gick till Viggbyholm som 12-åring. Två år senare var hon i Djurgården, F15.

– Min bästa tid inom fotbollen. Vi var så himla bra, vann allt.

Framgången hade dock ett pris. När träningsdosen gick upp till sju pass i veckan var det ”inte roligt längre”.

– Så kan det bli! Jag har återfått glädjen i Täby, säger Elsa, lagets främsta målskytt med tolv mål.

2025 väntar forna storklubbar som Älvsjö och Tyresö samt resor till bland annat Degerfors och Värnamo för kvartetten från Vallentuna DF.

Familjer medidrottskoppling

Mats Ydehedvar lagkapten i VallentunaHockey under flera sä-songer på 1980- och 90-talet.

Thomas Andersson,pappa till systrarna Ekerberg, var back under samma tidsperiod som Mats Ydehed.

Rebecka Hellberghar brorsan Joakim och pappa Kennet som spel-ande tränare respektive tränare i GoIF Kåre.