SPORT 2022-10-20 KL. 08:45

Västeråsare har raderat Flormans klubbrekord

Av Jonny Andersson

Västeråsare har raderat Flormans klubbrekord
REKORDKILLE. Ovetandes om att ha fortsatt tävlade för Vallentuna FK har Andreas Winborg övertagit platsen som klubbens främsta diskuskastare. Och i kastringen på Vallentuna IP kände han sig lite hemma. Foto: Roffe Andersson

I tron att han representerade Västerås FK har Andreas Winborg under året gjort resultat som i efterhand registrerats för Vallentunas FK. Till råga på allt har han därmed raderat diskusrekordet Claes Florman hade i över 40 år.

I våras kunde Vallentuna Nya gratulera Claes Florman till att i 40 år varit innehavare av klubbrekordet i diskus. Då fanns det inte på kartan att någon aktiv i Vallentuna Friidrottsklubb inom överskådlig tid skulle radera hans 34.54 meter. Men nu, ett halvår senare, är det raderat av Andreas Winborg – 23-åringen som inför 2022 gått över till Västerås Friidrottsklubb.

– Ja, det är nytt för oss att vi har ett färskt klubbrekord, säger Per Tollefors i Vallentuna FK.

Förvånade
Om Tollefors uttrycker förvåning är det en viskning mot vad Andreas Winborg kände när fick vetskap om debaclet.
– Jättekonstigt. Jag var ju egentligen aldrig med i Vallentuna FK. Jag bodde i Vallentuna och började träna kastgrenar, främst diskus, i Uppsala. Sedan ville jag tävla, var klubblös och hade fått kontakt med Sanna Tollefors vilket lett till att jag tränade lite på Vallentuna IP. För att tävlingsdebutera i en Castorama-tävling blev jag förra året medlem i Vallentuna FK.

Winborg tävlade en enda gång för Vallentuna FK och just i diskus fick han inte till ett enda godkänt kast.

Sedan flyttade han till Västerås med sambon och i år har han haft bättre koll på kastteknik och tävlingsnerver.

Pengar ”mellan stolarna”
Koll har däremot inte Svenska Friidrottsförbundet och Västerås FK haft. Henrik Astfors, kanslichef i Västerås FK, berättar att en övergångsblankett skickades in för Winborgs övergång i våras. Däremot kom den administrativa avgiften för övergången på villovägar. Något förbundet upptäckt nu i höst.

För Västerås FK innebar det bland annat Winborgs samtliga resultat i lag-SM ströks. För Vallentuna FK att man tillskrivits Winborgs resultat under året.

– Jag har rest landet runt och tävlat i Västeråströja och mina resultat är registrerade för Vallentuna. Visst känns det dråpligt, säger Andreas Winborg och skrattar.

Skrattar gör även Claes Florman.

– Dråpligt är ett bra ord. Inte trodde jag att rekordet skulle försvinna på det här sättet. Men rekord är till för att slås. Hur lyder nya klubbrekordet?

37.78.

– Inte mer? Då överväger jag att börja träna igen, säger 67-årige Claes Florman.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se