SPORT 2024-06-18 KL. 11:06

VBK bröt förlustsviten med storseger

Av Jonny Andersson

Utan ett knippe ordinarie spelare vann Vallentuna BK vårsäsongens sista match med 5–1 – med stor hjälp av gästande Banjul FC.

VBK bröt förlustsviten med storseger
MÅLSKYTT. Jonas Wallstenius gjorde två av VBK:s mål men hamnade också i en olycklig kollision på mittplan. Foto: Roffe Andersson

Adam Gillberg, VBK:s lagkapten, var en av spelarna som saknades när laget i lördags tog emot Banjul. Gillbergs två utvisningar i vårens tio första omgångar har varit en belastning och adderar vi att han blev utvisad i höstens sista kvalmatch mot Roslagsbro är det alltså tre röda på elva matcher.

– Det stämmer, säger han och konstaterar att ”inga utvisningar är befogade”.

Du skyller inte på domarna?

– Nej, nej, nej, det gör jag inte. Den senaste (mot Husby, reds. anm) var en frilägesutvisning, så det var vad det var. Det går snabbt och det är inte alltid man värderar situationer rätt. För dåligt helt enkelt.

DUBBEL MÅLSKYTT. Liksom Jonas Wallstenius gjorde Jacob Hellqvist två mål mot tabelljumbun Banjul Foto: Roffe Andersson

Även mot Ängby tre omgångar tidigare fällde Adam som sista försvarsspelare sin motståndare. Då hade han sedan innan en varning och fick syna det röda.

– Så klart att det är onödigt. Och vi får ju inte de bästa förutsättningarna att vinna matcher med en man mindre, säger Adam Gillberg.

Frustration

Adam är inte ensam om att ha tvingats stå vid sidan av till följd av röda kort. Även Luca Franzi och Albin Neideman Arnsbjer har fått röda kort och några spelare, plus tränaren Pelle Hyppel, har stängts av till följd av varningsbelastning.

Lagkapten Gillberg tar den bollen också:

– Vi är i obalans. Har blivit frustrerade när resultaten inte går vår väg. Vårsäsongen är inte som någon tänkt eller velat. Jag ser ändå inte att vi tappat huvudet och därigenom dragit på oss utvisningar, det är mer klumpiga situationer. Är man i ett dåligt stim kommer allt skit på en och samma gång och det har blivit så för oss, säger Adam och fortsätter:

– Alla är införstådda med att det blivit andra matchbilder med elva man på plan. Alla vill ändra på det och se till att ge oss större chans att vinna matcher.

KANTSPELET. Adam Ringh kunde med understöd av David Lind såra Banjul på vänsterkanten. Foto: Roffe Andersson

Från matchen mot Järvalaget Banjul FC ska noteras att utvisningar blev helt avgörande. Denna gång till VBK:s fördel. Hemmalaget hade svårt att övertyga mot division 4-seriens tabelljumbo. Jacob Hellqvist gjorde 1–0 på stopptid i första halvlek, målet var ett kvitto på spelövertaget, dock inte resultatet av en uppsjö chanser.

Calle skallad

Inte heller första tio minuterna i andra halvlek var övertygande, därefter kom allt på en gång. Inför en VBK-hörna hade domaren tagit ett snack med stångande spelare i straffområdet, varav Carl Granat var Vallentunas.

– Han sa till oss att sluta använda armarna, säger Carl Granat.

När hörnan väl slogs blev ”Calle” uppenbart skallad och det kunde domaren inte blunda för. Calle pekar på hakan för att visa var han fick smällen.

– Domarna brukar missa sådant, jag är glad att han dömde straff, säger Carl, som förvaltade straffen och med det var matchen vunnen.

FÖRMANINGAR. Domaren kallade till sig två bråkstakar inför en VBK-hörna, efterföljden blev att Carl Granat (bilden) skallades och sedan gjorde 2–0 på straff. Foto: Roffe Andersson

Dubbelutvisning

I anslutning till domslutet fick gästerna nämligen två spelare utvisade och trots att Banjul fick hjälp med ett reduceringsmål, fanns det bara ett lag med offensivt spel och det gav ytterligare tre mål.

Med trepoängaren stoppade VBK förlustsviten. Laget har innan sommaruppehållet Banjul kvar att möta i en tjuvstart av hösten, under semestern behöver truppen hitta nycklarna till att bryta ineffektiviteten.

– Det är mentalt. Det har gått lätt för oss i ett par säsonger, inte i år, säger Carl Granat.