SPORT 2022-08-25 KL. 11:00

VBK har slagläge i tabelltoppen

Av Jonny Andersson

VBK har slagläge i tabelltoppen
Erik Möllerberg gjorde första målet i fredagens match mot Bele Barkarby. Foto: Tomasz Piwinski

Vallentuna BK:s division 4-herrar går fram som en bulldozer i höstupptakten av division 4-fotbollen och nästa fredag kan laget duka upp för en superintressant första seriefinal mot IK Frej hemma på Vallentuna IP.

I samband med sommaruppehållets tränarskifte i a-laget fördes ett resonemang i stil med att VBK i alla fall skulle bli ett mittenlag i norra Stockholmsfyran. Pyttsan. Blixtsnabbt har förutsättningarna helt förändrats och till det roligare. Fyra matcher in i höstsäsongen är Vallentuna BK ett topplag. Laget är seriens hetaste med maximala tolv poäng och mäktiga målskillnaden 23–7 via resultaten 5–2, 6–1, 6–2 och 6–2.

Fyrverkeri
Senaste 6–2-segern kom mot Järfällalaget Bele Barkarby och grund för storsegern lade Wilmer Raak.

– När jag gjorde fyra mål senast, ja det var nog länge sedan, säger Wilmer Raak som med fyrverkeriet klättrade upp till sju mål under säsongen.

VBK gjorde fyra av målen i andra halvlek, varav tre signerade Wilmer Raak och det antyder att truppen tränat bra.

– Rullar det på som senaste tiden kan det gå riktigt bra, vi har fått ny energi i truppen, säger Wilmer Raak och är inte främmande för att VBK kan röra om i tabelltoppen.

Tre poäng skiljer
IK Frej toppar med 33 poäng. Tabelltvåan Rinkeby United, 32 poäng, har spelat en match mindre än övriga topplag och det stökar till i tabellen. Den hängmatchen spelar Rinkeby den 19 september och till dess kan man drista sig till att tro att Rinkeby är serieledare. I skrivande stund är dock Frej serieledare och de gulsvarta från Kyrkbyn kommer till Vallentuna idrottsplats på fredag, 2 september. Tre poäng skiljer lagen, VBK har 30 poäng.

Sportchefen Pontus Johansson är glad över lagets framfart, men när det kommer till tabellspekulation är han bestämd och nobbar.

– Tabellen är sekundär för mig och ”Sebbe” (huvudtränaren Sebastian Winther, red anm.). Vi kommer inte göra något annorlunda än vi gjort hittills och bara fortsätta ha kul. Sebbe har gjort ett fantastiskt jobb, vill jag poängtera, säger Pontus Johansson.


Sebastian Winther har tillfört mycket positiv energi i VBK-truppen. Foto: Tomasz Piwinski


Högre press
Vad VBK specifikt gör i dag till skillnad mot i våras är att presspelet startas högre upp i plan. Pontus menar att man har unga spelare som orkar springa lite extra och med detta spel har VBK tvingat motståndarna till misstag. Några spelare har dessutom fått justerade utgångspositioner – exempelvis Wilmer Raak. Raak är fortfarande så kallad wingback men högre upp i plan, vilket medfört att han fått större utrymme och energi för sin offensiva kvalité.

– Wilmer är exeptionellt snabb med boll och har nu fått till sina avslut. Tittar vi på alla våra offensiva spelare så gör de poäng, säger Pontus Johansson.

I näst senaste omgången gjorde Jonathan Kroon tre mål och samma målskörd nådde Alexander Rosenberg i omgången dessförinnan. Tre killar har alltså gjort tre mål, eller mer, i lagets tre senaste matcher.
Närmast ska VBK möta Erikslund på lördag, därefter är det IK Frej som står på menyn.


VBK:s målproduktion har varit enorm efter sommarvilan och senast gjorde Wilmer Raak fyra mål mot Bele Barkarby. Foto: Tomasz Piwinski


Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se