SPORT 2021-12-09 KL. 16:59

Vintersäsongen hotad på Bro Park

Av Jonny Andersson

Vintersäsongen hotad på Bro Park

PÅ GÅNG. Ledingebon Caroline Malmborg hade ett kanonår på gång när Bro Park stängdes för träning och tävling. Detta kan ha kostat henne och hästarnas ägare en bra vintersäsong i Dubai.
Foto: ROFFE ANDERSSON

En fjärdedel av säsongens tävlingar kan ställas in på grund av otjänlig bana

Galopptävlingar vintertid har varit trätoämne i otaliga år och som läget är riskerar tränarna på Bro Park att gå miste om en fjärdedel av totala antalet tävlingsdagar, vilket drabbar Vallentunaprofilerna Caroline Malmborg och Julian McLaren hårt.

Det bråkas inom Svensk Galopp och dessvärre har det skett förut. Nu som flera gånger förr är det tävlingar vintertid som är i skottgluggen. För två veckor sedan ställdes en tävlingsdag in på Bro Park och risk föreligger att ytterligare sju tävlingsdagar stryks i vinter. Sedan några dagar pågår dock intensivt arbete för att ställa banan i tävlingsmässigt skick. Helgens tävling är inställd, däremot finns det hopp om tävlingar den 18 december.

Caroline Malmborg, hemmahörande i Vallentuna, vill helst inte föra en strid i media. Hon nämner skandal, men dissar ordet och säger istället:

–Det är ytterst olyckligt att det blivit så här. Alla tränare på Bro Park mår dåligt.


figure>

”Bortförklaring”
Fullmäktige, galoppsportens högsta organ, har beslutat att landets banor ska underhållas på ett sådant sätt att tävlingar och träningar kan genomföras även vintertid. Längre ner i hierarkin har beslutet inte efterlevts och Bro Parks dirttrackbana var härom veckan olämplig för träning och tävling - djurskyddet står över allt annat.

Beslutet att ställa in tävlingarna den 28 november fattades den morgonen. Om banpersonalen tillåtits salta, hyvla och sladda underlaget från torsdagen tror tränarkåren att tävlingarna kunde ha genomförts. Dock dök det upp en förklaring till att salt inte kunde användas. Kortfattat gick den ut på att dirttracken i sig var i för dåligt skick. Ett dygn senare saltades banan trots påståendet 24 timmar tidigare. Dock var det för sent för att rädda nämnda tävlingsdag.

Veteran inkallad
Sedan dess har Peter Åberg kallats in. Åberg har 27 års erfarenhet av att ställa i ordning galoppbanor på vintern, men om han fullt ut ges chans att rädda vinterns tävlingar är oklart. Det kräver sannolikt dygnet runt-arbete och därmed en kostnad som inte tycks tilltala Svensk Galopp.

–Man kan konstatera att det finns mycket att jobba på i kommunikationen mellan oss tränare, hästägare, fullmäktige, styrelsen och sportens vd, säger Caroline Malmborg och fortsätter:

–Många tränare och hästägare har satsat på vintertävlingarna, i många stall står tävlingsklara hästar. Att ställa in åtta tävlingsdagar av säsongens totalt 36 vore väldigt olyckligt.

Besviken tränare
Några stall bort står tränaren Julian McLaren, uppväxt i Vallentuna hästbygd och f.d fotbollsspelare i Brottby SK och mockar en box.

–Det är så sorgligt. Sorgligt att man säger: ”Vi kommer att göra allt i vår makt för att försöka se till att dessa dagar genomförs”, säger Julian McLaren och citerar därmed Harald Dörum, ny vd i Svensk Galopp.

–Och så avstår man från att salta och att arbeta med underlaget nattetid. Det är som att en restaurangägare skulle säga att hen kommer att göra allt för att gästerna ska få bra mat, men utan att använda ugnen och spisen. Jag blir så besviken. Vi håller på med världens vackraste sport och måste kunna enas och hjälpas åt, fortsätter Julian McLaren.

Han, liksom Caroline Malmborg, hoppas nu att Fullmäktiges beslut gäller och att alla inblandade hjälps åt så att det kan tränas och tävlas på Bro Park resten av vintern.

Riskerar missa tävlingar i Dubai

Stjärnhästarna Daytona Gold och Sandstorm får svårt att nå rätt formtal då tävlingar ställs in

Med 23,5 i segerprocent var Caroline Malmborg på väg mot en succesäsong när all tävlingsverksamhet tvingades i ide. I värsta fall får hon därmed inte med någon häst till Dubais vintermeeting.

Enda träningsdugliga området på Bro Park är i nuläget rakbanan utanför stallområdet. Rejält klädd har Per-Anders ”PA” Gråberg svingats sig upp på Daytona Gold, en av Stall Malmborgs stjärnor.
Planen var att Daytona Gold skulle ner till Dubai, men för att nå rätt formtal hade hästen behövt starten den 28 november.

Daytona Gold och Sandstorm, en annan av stallets stjärnor, var favorittippade så när tävlingsdagen ställdes in var det ett stort bakslag för Caroline och hästens ägare.

Carolines plan var att fyra av stallets hästar skulle tävla i Dubai i vinter. I ett första skede har hon inte fått med någon.
–Jättetråkigt såklart, men jag var lite förberedd.

En lite chans till sen inbjudan kvarstår, men Caroline håller det inte för troligt.


igcaption>TRÄNINGSVILLIG. Daytona Gold sträcker ut med PA Gråberg i sadeln. Planen var att 5-åringen skulle tävlat i Dubai i vinter.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Bra år trots färre hästar
För ett år sedan beslutade sig Caroline Malmborg för att skära ner på antalet hästar i träning. Hon har det fjärde största stallet på Bro Park, men med 16 hästar på träningslista mot tidigare drygt 20. Bantningen har medfört det positivt utfall hon hoppades på inför 2021.

–Jag saknar väl en eller två storloppsseger för att vara helt nöjd med året, säger hon.

Totalt har hennes hästar sprungit in knappt 1,2 miljoner kronor och det är mindre än tidigare. I övrigt är siffrorna desto trevligare, exempelvis 49,4 i platsprocent. På totalt 91 starter har hennes hästar alltså varit etta, tvåa eller trea i nästan hälften av loppen. Och segerprocenten är finfina 23,5.

–Det har varit en omställning att gå från kvantitet till kvalitet, men det känns som rätt beslut. Vi har kunnat koncentrera oss på färre hästar.

Hyllar anläggningen
Trots att pendlandet till Bro Park är tuffare än det var från Vallentuna till Täby Galopp, trivs hon efter fem år på nya anläggningen.
–Stallarna och andra faciliteter här är en dröm jämfört hur det var på Täby. Allt är större och bättre för hästarna, oss tränare och all personal, säger Caroline Malmborg och antyder att det kan bli aktuellt med en flytt närmare Bro Park.


Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se