SPORT 2024-01-18 KL. 09:21

Vintervädret stör division 3-nykomling

Av Jonny Andersson

Vallentunas fotbollsdamer letar inomhustider. Med höstens serieseger och avancemang till division 3 höjs träningsintensiteten för Vallentuna DF:s damtrupp. Det välkomnar Leah Gusfors – ett utropstecken med segermål i hemkomsten från Little Rock.

Vintervädret stör division 3-nykomling
AMBITIÖS. Melody Näslund hade handen i gips när hennes Hässelby i fjol mötte Vallentuna. Hon gillade vad hon såg och trots att hon arbetar som konsulent i Västerortsklubben har hon valt att spela på en högre nivå med Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Sedan försäsongen drog igång förra veckan letar Vallentuna DF:s lagledning desperat halltider. Denna torsdag är det i Hagaskolans sporthall vi hittar truppen och tiden har de fått av kompisarna i futsallaget. Pontus Johansson, lagets huvudtränare, vill träna tre gånger i veckan, á två timmar per pass. Just nu är det svårt att komma åt tider.

– Från vecka 4 ska kommunen skrapa bort snö från konstgräsplanerna, säger han.

Vill ut på plan

Han är bekymrad och anser att det är sent. För det är en apparat att hitta halltider. I synnerhet där bollen kan vara med. Det kan den i kväll. Efter att Thomas Stade, assisterande tränare, kört en inspirerande uppvärmning går Pontus vidare med passningsövningar innan intensivt tvåmålsspel, fyra mot fyra plus målvakter, gäller. De tre lagen har två avbytare och det behövs för Johanssons röstresurs ser till att tempot drivs upp.

Lina Sinzenhauser, en av få som dubblerar i fotboll och futsal, är van vid täta futsalbyten. Pontus tar henne till sig och menar att hon byter för ofta. Hon är för viktig på plan.

Strax innan har hon gjort det som blir kvällens snyggaste mål. Ett perfekt avvägt direktskott i krysset.

Ung talang

En intressant framtidsspelare är Leah Gusfors, 17 år. Det går att hitta flera enskilda bakom seriesegern i höstas. Leah är en. Hemkommen från high school i Little Rock, Arkansas, debuterade hon mot Skå IK den 18 juni. Hon fick en knapp halvtimme på plan och i 88:e minuten gjorde Leah segermålet, 1–0. Vallentuna vann serien på bättre målskillnad än just Skå. Leah hade fotboll på skolschemat i Little Rock, hade kört med damlaget innan hon blev utbytesstudent och var taggad när hon kom hem. Hon har en funktionell teknik, är en stark genombrottsspelare, tvåfotad med bra stöt på bollen.

– Det var jättekul att komma tillbaka. Hela laget gjorde det bra och vi var värda seriesegern, tycker jag.

Hon har ingenting emot att temperaturen höjs med avancemanget till division 3. Att motståndet blir tuffare ser Leah som motiverande.

– Vi kommer att utvecklas. Alla känns motiverade, säger Leah Gusfors.

FULL RULLE. Trixet med övningen är att det är förbjudet att krocka. Foto: Roffe Andersson

Nyförvärv från Hässelby

Den bollen fångar Melody Näslund som hittills är ett av två nyförvärv. Melody gick gipsad när hennes Hässelby föll tungt mot Vallentuna i fjol. Hon gillade det hon såg.

– Föreningen och spelarna har ambition. Jag gillar det, säger Melody Näslund. Jag gillar tjejernas fokus och det är ett skönt gäng jag kommit till. Helt klart värt resan från Spånga.

Sara Ringh är det andra klara nyförvärvet. Sara har vänt hem efter en utflykt till Karlskoga (elitettan med Rävåsen) och Karlberg. Sara vill Pontus Johansson dock inte se i inomhusspel än. Hon korsbandsskadade sig i oktober 2022 och ska bli en tillgång när hon byggt upp knät ordentligt.

Pontus Johansson har dragit ner på antalet spelare i truppen. 21 utespelare plus målvakter ska höja träningstempot och spetsa konkurrensen. Han har många unga talanger, flera i åldesspannet 22-24 år samt spelare med rutin.

– Vi har en perfekt åldersstruktur, konstaterar han.