SPORT 2024-09-12 KL. 09:31

Yngvar Söderström firar 49 år i ishallen

Av Jonny Andersson

När hallen nu fyller 50 år ser han tillbaka på en karriär full av minnesvärda ögonblick och efterlyser bättre ventilation som jubileumsgåva.

Naturligtvis insluts en mängd händelser innanför fyra väggar och tak. Kunde dessa prata hade vi haft storys som lockat till skratt, till och med bedömts som förtal.

Yngvar Söderström firar 49 år i ishallen
HALLVETERAN. Om Yngvar kunde ge Vallentuna ishall en 50-årspresent blir det bättre ventilationssystem. Foto: Roffe Andersson

Nu tar vi sikte på a-lagets ständige materialare. Yngvar Söderström såg många matcher under premiärsäsongen 1974/75, värvades året efter som materialansvarig av lagledaren Åke Jakobsson och ordföranden Ingvar Öhrn.

Sedan dess är han bland annat känd för ”Yngos röda”. Hittar vi anekdoter i dessa anteckningsböcker?

Hans svar är nej.

– Mest statistik och jag har inget bra minne, säger han ursäktande.

Men nog finns det anteckningar, numera samlade på datorn, som i samtal väcker minnen. Hallbygget inleddes 1973. I september 1974 skedde invigningen som är mest ihågkommen för att Sven Tumba, en av sportens största svenskar, föll handlöst då han inte tagit av sig skridskoskydden.

– Visst bröt han benet? Och slog ändå en straff på en skridsko, säger Yngvar Söderström.

B-hallen räddade match

I stora drag har det varit tillbudsfritt i hallen. Yngvar ser framför sig någon lampa som fallit ner på isen, inget värre än så. En match fick spelas färdigt i b-hallen sedan isen i a-hallen gått sönder.

HALLVETERAN. Yngvar Söderström stod på läktaren första året det fanns ishall i Vallentuna. Sedan dess har han varit lagets materialförvaltare. Foto: Roffe Andersson

Att bortafans tänt bengaler med avbrott som konsekvens är inget hallen kan beskyllas för. Och det var på intilliggande månskensrinken en man ville lära sin fru halkkörning.

Yngvar skrollar i datorn och episoder poppar upp. Som under en cup med öststatslag där mängder med puckar försvann under uppvämningarna.

– Det har varit en bra arbetsplats. Vaktmästarna har alltid ställt upp.

Minns Ivan Hlinka

Bästa spelaren du sett i hallen?

– Jag har aldrig brytt mig om motståndarna, så jag vet inte.

Han vet. I december 1978 var HC Litvinov i hallen och kapten var Ivan Hlinka, en av Tjeckiens största genom tiderna.

Han håller Hlinka som nummer ett, men i mellandagsmatcher lånade Vallentuna förr om åren in AIK-femmor och Leif Holmgren, sedemera i Vallentuna, är en stjärna Yngo håller högt.

Vad vill du ge hallen i 50-årspresent?

– Bättre ventilation. Så här års är det för varmt, på vintrarna blir det kallt och dålig luft i omklädningsrummen, säger Yngvar Söderström.