”Agge” hoppas på SM-slutspel

”Agge” hoppas på SM-slutspel

HOCKEYEXPORT. August Berg trivs med att bo vid Siljan och spela SHL-hockey med Leksand. Vallentuna Nya träffade honom när Leksand mötte Djurgården på Hovet i förra veckan.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Han har redan en plats som hjälte i Leksands hockeyhistoria och gör i vinter sin första hela seniorsäsong i dalaklubben.

– Tuff kille med uppsida och en av Leksands mest spännande backar, som jag ser det, säger expertkommentatorn Niklas Wikegård om Vallentunasonen August Berg.

August ”Agge” Berg har del i att ett av landets mest populära idrottslag är mitt uppe i bästa säsongen på många år. Att hans spelstil faller C More-experten Niklas Wikegård på läppen är logiskt. Wikegård hyllar spelare som resolut kliver in i duellerna och August Berg är en tuffing, trots sin ringa längd och vikt.
–Jag älskar att göra mål och smälla på. Det tillhör sporten att vara tuff, tacklas, säger August Berg.

Att han dessutom lämnar dueller med en pojkspolings leende kan reta gallfebern på SHL-forwards.
– Jag har vunnit om min motståndare lägger mer fokus på mig än på att göra mål. Man kan åka ut om man säger något, ett leende efter en tackling funkar lika bra.
– Och jag leder tacklingsligan. Nej, det är ingen prestige i det, tillägger han pillemariskt.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Ville bli utlånad
Intressant med Agge är att han under säsongen 2019-20 bad om att få bli utlånad.
– Vi var tio backar, vi som var yngst fick alternera.
Den 5 april 2019 hade han mot Mora, i ”Slaget om Siljan”, skjutit upp Leksand i SHL.
Målet var hans allra första som senior. I TV-sändningen utbrast Harald Lückner: ”August Berg – vem hade tippat han som matchvinnare.”

Åtta månader senare bytte hjälten SHL och Leksand mot spel i allsvenskan för Södertälje.
– Jag ville ha mer speltid och Leksand gick med på att låna ut mig.

Utlåningen var alltså ditt eget val?
– Absolut. Jag ville få en viktig roll och fick det i SSK. Jag är väldigt nöjd med tiden i Södertälje, jag utvecklades både defensivt och offensivt, säger August Berg.
Inför pågående säsong återvände han till Tegera Arena och skrev nyligen på för ytterligare två säsonger. Ett kvitto på att han i höst och vinter löst rollen som back.
Och som forward.

Leksand hade flera forwards indisponibla under en längre period i november-december. Agge var den som oftast fick ersätta. Med mycket beröm och en del poäng som facit.
– Jag ser mig som en tvåvägsback. Jo, jag har gjort rätt mycket mål förr. Det jag utvecklat mest i vinter är väl att jag har ett bättre förstapass. Allt kan bli bättre, jag hoppas främst bli bättre i en mot en-spelet.
Han rycker till och följer intensivt en spelvändning från Djurgården, men blir ledigare i ryggen när lagkamraten Janne Juvonen nyper pucken med plocken. För kvällen sitter han på läktaren när Leksand gästar Djurgården på Hovet. Något som överraskat Wikegård.
– Jag pratade upp August inför matchen och blev förvånad när han inte fanns i laguppställningen. Är han skadad? Annars ska han väl spela! säger Niklas Wikegård.

Dröm om NHL
Med ett nysignerat kontrakt är August inne på att köpa lägenhet i Leksand. Han hyr i dag och ”bor fantastiskt invid Siljan”.
– Jag trivs asbra, ändå vill man väl ha sitt eget boende. Men det är inte lätt att hitta lägenhet i Leksand heller.

Drömmarna tar honom dock längre än till en lya i Leksand. Han är inte draftad (tingad) av någon NHL-klubb. Fortsätter han som hittills bör dock någon klubb visa intresse längre fram i vår.
– Jag älskar det här livet och vill komma så långt som möjligt. NHL är drömmen, men KHL eller bara ut i Europa skulle också vara roligt.

Men först på agendan står det stundande SM-slutspel för Leksand.

Personligt:
Namn: August Berg.
Ålder: 21 år.
Bor: Leksand Strand och Vallentuna.
Familj: Flickvännen Nathalie Johansson från Falun och familjen (mamma, pappa, tvillingbror och syster) i Vallentuna.
Position: Back.
Moderklubb: Vallentuna BK.
Övriga klubbar: SDE, Brynäs, AIK, Leksand, utlånad till Södertälje, Leksand.
Fritid: Filmer och serier. Inte dataspel.
Aktuell: Redo för SM-slutspel med Leksands IF.

Jonny Andersson

Dela artikeln här:

Uffe Lindeborg

Envis Vallentunanörd med ett brinnande intresse för människor och att göra hjältar av sportprofiler. Pratar (läs debatterar) gärna om Asociala Medier och om hur marknadsföring fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *