SPORT 2021-09-23 KL. 13:29

Från Vedas galnaste ponny till landslagets utmanartrupp

Av Hege

Från Vedas galnaste ponny till landslagets utmanartrupp

Vallentunaskolad. Linda Swande gick i både kommunala skolor och på Vallentuna ridskola när hon var liten.
Foto: ANNA MARLOT

Linda Swande började rida på Vallentuna ridskola och ville mest galoppera i skogen. Men nu, 45 år gammal, har hon tävlat dressyr på stortävlingen i Aachen.

Många ridsportprofiler har fått egna ponnyer som barn. Men Linda Swande red på Vallentuna ridskolas minst omtyckta ponny Niklas.

– Han var helt galen och ingen annan ville ha honom, säger Linda Swande.

Som 15-åring fick hon egen häst.
– Men det var mest en hobby, jag hoppade lite och galopperade i skogen. Jag red jag runt med en för stor hjälm.

Inte förrän hon och familjen flyttat till Spanien blev det allvar med ridningen.

– I Spanien tävlar man och satsar ofta stort. Jag var elev hos OS-ryttaren Beatriz Ferrer Salat i många år och fick träna i Tyskland. När jag träffade min man, Jordi Domingo som rider i spanska landslaget i dressyr, blev det vår livsstil. Då var det bara ridning helt plötsligt, säger Linda Swande.
Hon har bott utanför Barcelona i 22 års tid, men minns sin ungdom i Vallentuna väl.

– Vi bodde mitt emot Åby kyrka. Jag gick i Karlbergsskolan och Hjälmsta, spelade basket och fotboll och instrument. Det var en väldigt bra uppväxt, det var lugnt och jag kommer ihåg alla grannar som höll ihop och hade fester, säger Linda Swande.

Tuff konkurrens
I år blev hon, 45 år fyllda, uttagen till landslagets utmanartrupp, och med det kom möjligheten att tävla i tyska Aachen. Med sig hade hon valacken Baton Rouge C.

– Vi har haft honom sedan han var fyra och utbildat honom upp till Grand Prix. Baton Rouge är väldigt speciell, ja det är väl alla hästar, men han är väldigt stor och har mognat lite i gångarterna och karaktären. Jag har lugnat ner mig lite och börjat tänka mer när jag ska tävla, jag rusar inte bara runt. Saker har fallit på plats.

Resultatet på tävlingen blev plats 16 av 23 i den fyrstjärniga tävlingen, med resultatet 69,957 procent. Listan över motståndare var imponerande, med namn som Emmelie Scholtens (Tyskland) och Charlotte Fry (Storbritannien).

– De jag tävlade mot är på jättehög nivå, det var en ära att vara på samma startlista, säger Linda Swande.

På tävlingar i Spanien har hon blivit känd som ryttaren med de annorlunda kläderna, bland annat en frack fodrad med ormskinnsmönster som hon designat själv. Dessutom fixar hom annorlunda hjälmar med både (äkta) ormskinn och bling. I Aachen var det dock en blågul frack som gällde.

– Jag har fått en Sverige-frack som jag är jättestolt över att få bära, och då går det inte med en lila ormskinnshjälm. Jag fick ta min blåa hjälm och pimpa med lite glitter.