KULTUR 2020-11-27 KL. 11:11

Glöggmuggar och änglar samsas i Anzengrubers keramikverkstad

Av Anneli

Glöggmuggar och änglar samsas i Anzengrubers keramikverkstad

BLAND SKÅLAR OCH STATYER. Keramikern Michael Anzengruber gör inte bara skålar. Numera kan han lägga tid på fler kreativa saker.
– Nu när jag är pensionär kan jag ägna mig åt att tillverka sådana här saker, utan att i första hand vara inriktad på bruksföremål, säger Michael och visar en stor kalkon som han skapat i keramik.
Foto: ROFFE ANDERSSON

"Vallentunamuggen" kan hamna under många lokala julgranar i år

Snart är det advent. Ljusens, glöggens och förväntningarnas tid inför den annalkande julen.

Precis som tidigare år håller keramikern Michael Anzengruber sitt galleri i Ormsta öppet under adventshelgerna.
–Jag vill att man ska mötas av konsten direkt när man kommer in. Sedan finns bruksföremålen där borta och avdelningen konstutställning här, säger Michael Anzengruber och visar med armarna.

Bland bruksföremålen finns ljusstakar, glöggmuggar, skålar och så Vallentunamuggen, ett hjärta med ett V i – samma symbol som tidigare satt på fasaden i Vallentuna centrum.


igcaption>ÄNGLAR OCH MUGGAR. Innanför dörren står en meterhög ängel i vit keramik. – Jag är nog lite mer andlig än genomsnittspersonen. Jag har haft beskydd, en ängel runt mig i livet, säger Michael Anzengruber.
FOTO: ROFFE ANDERSSON

För den som är ute efter lokalproducerade julklappar finns här också handvävda textilier av Malin Sjölinder och choklad från Chokladmakeriet i Vallentuna.
– Det skulle inte förvåna mig om det blir lite mer efterfrågan på lokalproducerat nu i coronatider, säger Michael Anzengruber.
För den som vill komma förbi lovar han att det är coronasäkert, med handsprit och att några i taget släpps in i butiken.

Verkstad i Ormsta
Precis innanför dörren står en meterhög keramikängel i vitt.
–Här har jag en stor skyddsängel, men jag har också tillverkat mindre skyddsänglar.
Julen är en kristen högtid. Har du själv någon tro?
– Jag är nog lite mer andlig än genomsnittspersonen. Jag har haft beskydd, en ängel runt mig i livet. Och det är nog så att jag har ett mer öppet sinne än andra. När det går åt helvete, då kan man finna lite tröst i det, säger Michael Anzengruber enkelt.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Han föddes i Wien där han utbildades av sin far som också var keramiker. Mästarbrevet fick han 1970. Sedan reste han både till Tyskland och Italien innan han kom till Sverige och slog sig ner i Kårsta 1972.
– På den tiden var det kutym att ha utlandspraktik efter utbildningen, för att förkovra sig i yrket. För konstnärer är det berikande att resa, se andra delar av världen och få andra influenser.

När han 2008 flyttade från Kårsta till Ormsta blev det till ett gammalt sadelmakeri – och det är här han både ställer ut och har sin verkstad där tillverkningen sker. Här drejar han och här finns två ugnar som glaserar och bränner till stengods, så tåligt att det går att diska i maskin.

Andlighet och konst går framåt
Under sina mest aktiva år ställde Michael Anzengruber ut på mässor och sålde till hemslöjdsföreningar och konsthantverksbutiker. Han anlitades också till restaurering och har bland annat restaurerat Thielska Galleriets keramik-tavlor och en villa i Leksand – vilket tog ett helt år. Men det var å andra sidan inte vilken villa som helst, utan den villa som författaren och läkaren Axel Munthe gav sin fru Hilda i morgongåva i början av 1900-talet.
– En del av taket hade förstörts när det stormat och jag fick förfrågan om att restaurera det. Huset är K-märkt och en del av takpannorna på detta luxuösa hus är glacerade, berättar Michael Anzengruber.

Du har varit verksam i många år. Vilken betydelse skulle du säga att konsten har i dagens samhälle?
– I västvärlden är det mammon som regerar. Det har länge varit så att det viktiga är var man bor, vad man har för bil och så vidare, men jag upplever att det har ändrats, att det inte är lika viktigt idag. Andlighet och konst upptäcks på nytt. Jag tror att många har insett att man mår bra när man riktar sin blick mot något som är estetiskt vackert. Att det är viktigt.