Gunnar Hassius – mannen bakom masken i Kåre sedan 70-talet

Gunnar Hassius – mannen bakom masken i Kåre sedan 70-talet

Foto: ROFFE ANDERSSON

Gunnar Hassius har vaktat ett bandymål i många år och gör det fortfarande i GoIF Kåre som håller till i division 2.

Det har blivit ett gäng matcher genom åren där det som kan ses som väldigt anmärkningsvärt i det sammanhanget är att han fyller 60 år senare i juli – och han har inga planer på att sluta. Här berättar han om en imponerande resa som började redan på 70-talet.
–Jag skulle tro att jag började spela bandy kring 1974-75. Det fanns inga pojklag där på den tiden så det blev spel i B-laget när jag var 17. Jag hade ett uppehåll i några år men det är inte direkt någon större återväxt på bandymålvakter. Så nu har jag spelat de sex senaste säsongerna i division 1 och så då i division 2 den här säsongen där jag har spelat som ordinarie målvakt.

Man kan ganska snabbt se att Gunnar är i otroligt god fysisk form när vi träffar honom, men enligt han själv gör han egentligen inte mycket för att bibehålla den goda formen.
– Vad ska man säga, jag har en naturlig kropp! Jag rör på mig mycket, men jag tränar inte särskilt aktivt. Förra säsongen blev det många bandyträningar men i år har det inte blivit mer än två, tror jag. Jag är ute och går med frugan ibland. Annars rör jag mig mycket på jobbet, man får bära runt på en del saker där, berättar Gunnar som jobbar med avloppspumpar.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Finns bättre skydd idag
Den gångna säsongen har han även agerat utespelare och till och med gjort mål.
–Jag stod i mål i hockey när jag var 13 år. Men jag har varit utespelare både där och i fotboll. I bandy började jag som utespelare, men det var ont om målvakter och jag hade ju stått i mål i hockey och då kunde jag ju lika gärna prova här med, och på den vägen blev det.

Det är inte riktigt samma typ av bandy som spelas idag jämfört med när Gunnar inledde sin resa.
–Det finns ju lite bättre skydd idag, annars är det egentligen inte så stor skillnad för mig som målvakt. Bandyspelarna är bättre tränade idag och det går mycket fortare. Anfallsspelarna skjuter även annan typ av skott idag. Man skjuter knackskott där man slår ned på bollen och de får en annan bollbana. Är man tränad på det så är det en annan sak för då vet man hur bollen går, men det är inget man som målvakt är van vid från förr.

Kan fortfarande gå ner i spagat
Men att vara bandymålvakt kan vara tufft där han bland annat berättar om att ha spelat med brutna fingrar. Han tycker dock inte att han har påverkats nämnvärt av att ha blivit äldre där kroppen, förutom de brutna fingrarna, känns det väldigt bra.
–Det som kan vara tufft är ifall du räddar bollen fel och att ta ett hårt skott på fingrarna. Det gör ont när fingrarna går av! Brutna fingrar har man ju spelat med många gånger. Tar man ett skott rakt framifrån på kroppen kan revbenen gå av, och det har ju hänt. Men annars känns det bra, förutom fingrarna så har jag väl egentligen inte haft några skador. Inga ledband eller sträckningar. Jag är fortfarande vig så jag klarar mig. Jag går fortfarande ner i spagat, berättar Gunnar glatt.

När man lyssnar på Gunnar kan man inte låta bli att känna av hans positiva energi och passion för sporten. Han berättar även om fördelarna med att ha stått i mål så länge och att man inte kan vara rädd.
–Det är jätteroligt att spela, det är en jävla boost när man gör bra ifrån sig. Rutin är väldigt mycket, man drar fördel av sin placeringsförmåga och hur man följer och tittar på spelet. Man får inte vara rädd, då kan man inte stå i ett bandymål för det gör ont ibland, så är det. För det spelar ingen roll att du har skydd, tar bollen fel så kan du ha ett blåmärke i tre veckor. Men det är kul.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Han berättar även om åldersskillnaderna i laget.
–Jag är nog mer än dubbelt så gammal än de flesta i laget, det är nog ingen i laget man inte skulle kunna vara farsa till. De flesta är nog 30 till 35 år gamla. En annan målvakt i laget är född 2002.

Och han har inga planer på att sluta.
–Jag vet inte när jag kommer sluta, jag tar det som det kommer. Har laget ingen målvakt så får jag ställa upp så länge det känns okej. Jag kan stå några matcher till, har ni ingen målvakt så ring, avslutar Gunnar.

Dela artikeln här:

Ehsan Keshavarz

80-talist med intresse för att skriva, se världen och det mesta som har med sport att göra. Extremt avdankad division 6-spelare. Uppvuxen i Vallentuna men numera ute på vift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *