Här tänds stjärnorna på schlagerhimlen

Här tänds stjärnorna på schlagerhimlen

Foto: Pressbild

Ingen Melodifestival utan Vallentuna

Jimmy Jansson har skrivit sex av årets 28 bidrag till Melodifestivalen. Redan nu på lördag tävlar Malou Prydz med ”Ballerina” och Robin Bengtsson med ”Take A Chance”.

Med totalt 22 låtar är Jimmy Jansson en av de mest framgångsrika Mello-kompositörerna någonsin. Men många andra Vallentunabor är också stjärnor på schlagerhimlen.

Störst av alla är förstås ABBA. De var nyinflyttade i Vallentuna när de 1973 ställde upp i Melodifestivalen under det smidiga namnet Björn & Benny Agnetha & Frida. ”Ring Ring” kom Någon seger blev det inte det året, men en megahit och den dittills mest sålda LP:n någonsin i Sverige. Året efter vann de inte bara Melodifestivalen utan hela Eurovision Song Contest med ”Waterloo”. ABBAs framgångar brukar ofta anges som en av förklaringarna till det svenska popundret. Kanske är de också en bidragande faktor till att Vallentuna fått en så framträdande plats i Melodifestivalen?

Lasse Holm har skrivit inte mindre än 18 bidrag till Melodifestivalen, varav fem vinnare. Mest känd är förstås Carolas ”Främling” från 1983. Egentligen skulle Kikki Danielsson ha sjungit den, men hon trodde inte på låten. Andra schlagersegrar från Lasse är ”Dag efter dag” med Chips, ”Bra vibrationer” med Kikki Danielsson och ”E’ de’ det här du kallar kärlek” som han sjöng själv tillsammans med Monica Törnell, och Arvingarnas ”Eloise”. Mindre känt om Lasse Holm är att han startade VBKs första hockeyskola 1967. Texten till den egna hiten ”Cannelloni, Macaroni” fick han från matsedeln på pizzeria Vikingen i Vallentuna centrum.

Mats Rådberg tävlade i Melodifestivalen 1977 med ”Du och jag och sommaren” som kom på tionde plats. Att Mats är en lokalpatriot märks inte minst i sången ”Jag bor i Vallentuna” från 1975: ”Jag åker in till Stockholm, men längtar hem just när jag kommit fram…Ja det är stora ord, men där finns allt – mitt hem på denna jord”. Mats ligger också bakom VBK-låten som är tillägnad ett visst hockeylag. Vilken som är hans största hit kan diskuteras, men ”Den vita duvan” och ”Peta in en pinne i brasan” ligger båda bra till.

Ralf Gyllenhammar är mest känd som hårdrockare i bandet Mustasch, men han älskar schlager! 2013 ställde han upp i Mello med ”Bed on Fire” som slutade på sjunde plats i finalen. Inför tävlingen sa han att det är något magiskt samband mellan Melodifestivalen och Vallentuna. Han hyllade särskilt ABBA, men hade också bra koll på de andra schlagerrävarna härifrån.

Vicki Benckert från Brottby slog igenom i MF 1984 då hon skrivit tre av tio låtar ”Kärleksmagi”, ”Sankta Cecilia” och ”Livet är som ett träd”. Den sista låten sjöng hon själv till en femteplats. Vicki har också körat i Eurovision Song Contest två gånger– 1986 bakom Lasse Holm och Monica Törnells ”E’ de’ det här du kallar kärlek” utklädd till ett hembiträde och 1989 till Tommy Nilssons ”En dag”.

Eric Gadd flyttade till Vallentuna när han var nio år, samma år som ABBA vann Melodifestivalen. Om det inspirerade honom till att bli artist må vara osagt, men 29 år senare valde också han att tävla i MF med låten ”Vi kommer aldrig att förlora”. Det gjorde han dock – i andra chansen kom han på åttonde och sista plats. Annars 90-talet var Erics absolut starkaste decennium som artist då han inte mindre än tre gånger fick Grammy som årets artist.

Tidigare Vallentunabon Tommy Ekman och gruppen Style kom trea i MF 1986 med Dover-Calais, men den blev årets absolut största hit från tävlingen och gick direkt in på förstaplatsen på Svensktoppen, Tracks och försäljningslistan. Året efter tävlade man med ”Hand i hand” som hade blygsammare framgångar och comebacken 2003 med Stay the Night är numera ganska bortglömd.

Vallentunauppvuxne Kodjo Akolor var tillsammans med Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson och Eric Saade för Melodifestivalen 2019

Dela artikeln här:

Peter Palmquist

Nyfiken Vallentunaentusiast som är lyckligast när han får berätta om vanliga människors liv. Har bott större delen av livet i Vallentuna, älskar djur (särskilt katter och skator), loppisar och är en internationellt erkänd ABBA-expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *