Jubel när kulturskolans yngsta spelade Oskar och draken

Jubel när kulturskolans yngsta spelade Oskar och draken

Det är fullsatt på Vallentuna teater när kulturskolans yngsta elever, ”fröna”, tar plats på scenen för att ge årets fröshow ”Oskar och den utsvultna draken”.

Över scenen, med de 130 barnen i åldrarna 7-10 år och ett antal lärare i musik, teater och dans, svävar den gröna pappersdraken som bild- och formeleverna gjort.

”Drakar är från en svunnen tid, en magisk tid”, sjunger kören och en färgsprakande föreställning tar sin början.
Eleverna på scenen spelar många olika instrument. Bland annat flera blåsinstrument, cello och fiol, piano och gitarr. Och så bjuds publiken både på dans och drama som tillsammans med musikstyckena för föreställningen framåt.

–Tanken med fröshowen, som funnits många år i Vallentuna, är att de nyaste eleverna gör något tillsammans och att vi jobbar över ämnesgränserna, berättar Anna Lodenius Sjödin, kulturproducent på kulturskolan.
Vilken föreställning som ges, varierar. De senaste två åren har det varit Dunderklumpen och i år är Oskar och draken tillbaka igen. Kulturskolans lärare har bearbetat berättelsen och arrangerat musiken så att den passar elevernas nivå.

ROLLISTA. Draken: Pyra, Linnea, Majken, Oskar: Elin, Mamma: Cornelia, Pappa: Signe, Barn 1: Matilda, Barn 2: Stella, Borgmästare: Sunna, Herre 1 och häst: Ebba, Herre 2 och häst: Agnes
Foto: ROFFE ANDERSSON

Förutom de två kvällsföreställningarna ges alltid två skolföreställningar dagen efter. Alla elever i årskurs 1 och 2 i Vallentuna bjuds in, och sedan är det först till kvarn som gäller.

–Vi är väldigt glada för att vi kan bjuda kommunens grundskoleelever att komma och se alla olika kulturella uttryck som vi har inom kulturskolan, säger Anna Lodenius Sjödin.

Pirrigt men roligt
När sista musikstycket har klingat ut, vill applåderna inte ta slut, och det blir da capo på sista låten.

Efteråt får jag en liten pratstund med de elva dramaeleverna. De har övat en gång i veckan under våren och även fått med sig manus hem att öva på, berättar de.

På frågan hur det känns nu efter första föreställningen, svarar alla i munnen på varandra:
– Pirrigt, men roligt och läskigt. Spännande.

Elin, som spelar Oskar, säger:
–Jag var väldigt nervös, men det var jättekul att uppträda. Jag vill gärna vara med igen.

Cornelia, som spelar mamman, säger:
– Det var pirrigt innan. Sen släppte det när jag kom upp på scenen.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *