KULTUR 2021-12-09 KL. 16:34

Bibblan fyller 70 år

Av Daniel

Bibblan fyller 70 år

NÖJD BOKMAL. Lars Bertil hade stor del i uppgraderingen av biblioteket. När idén om ett helt nytt kulturhus väcktes gick det fort med besluten.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Lars Bertil Olsson (KD), som länge har varit i centrum politiskt i kommunen var högst bidragande till bibliotekets utveckling och att det idag lokaliserats till Kulturhuset.

–Kultur har alltid legat mig varmt om hjärtat och när vi klippte invigningsbanden den 17 november 2012 så var det en otroligt häftig känsla, säger han.

Det som från början var 140 böcker i det gamla sockenbiblioteket förvandlades till Vallentuna bibliotek efter att Bernhard Bengtsson skänkt det gamla ABF-biblioteket till kommunen den 4 januari 1951.

Sedan dess har biblioteket varit i kommunens regi. I början hamnade böckerna i källarvåningen på kommunhuset, men sakteliga så rustades biblioteket upp och 1982 flyttade den in i Tärningen, som är den punkt där Vallentuna bibliotek varit mest förknippad med.

I inledningen på 00-talet kom drömmen om att expandera biblioteket och det fanns några inom politiken som jobbade hårt för att förverkliga den, en av dessa var Lars-Bertil Olsson, 78. Tre projekteringar gjordes och tanken var från början att bygga ut den gamla biblioteksbyggnaden tärningen och samtidigt ta bort den lilla parken utanför. Men det blev aldrig av, och enligt Lars Bertil Olsson så var det en anledning till att han själv började leta upp andra alternativ.

Började koka ihop en plan
–Det var något jag då hade jobbat länge med. I slutet på varje utläggning i kommunfullmäktige sa jag alltid att: ”För övrigt tycker jag vi ska bygga ut biblioteket”. Till slut satte jag och Örjan Lid (dåvarande kommunalråd reds anmärkning) oss ner 2007 och pratade om detta. Vi båda var intresserade av kulturen och började koka ihop en gemensam plan, säger han.

Planen landade i ett storslaget kulturhus, med biblioteket inkluderat i det.

Enligt honom så var anledningarna till att det inte längre fungerade med ett bibliotek i tärningen många, samtidigt fanns det röster som ville att biblioteket skulle vara kvar eller byggas ut där det stod.

–Tärningen fungerade så klart i någon mening, men samtidigt var det trångt och omodernt och som helhet fungerade det inte tillräckligt bra, säger han.

De beslutade att det nya bygget skulle bli av i den gamla kommunalparken. Detta började han och Örjan Lid med 2007, och bara tre år senare togs det första spadtaget.

–Alla gillade inte att det skulle hit, det skrevs till och med protestlistor att biblioteket absolut skulle ligga vid tärningen, då den låg centralt och kommunalparken var ocentral – det skiljde ju ändå 50 meter mellan byggnaderna, säger han och ler.

I projektet så fanns det en arkitekttävling där flertalet fick visa upp sina modeller. Dit kom allmänheten och politikerna för att diskutera alternativen och sedan skedde en omröstning för att hitta rätt.

–Det intressanta var att både politiker och allmänhet var helt överens om vilket byggnad man ville ha. Det fanns en del motsättningar när vi startade projektet, men idag är känslan att alla är förtjusta i hur det blev, säger han.

Avspeglar Vallentunas hästar
I Kulturhuset och runt biblioteket finns det idag en hel del roliga detaljer. Bland annat ligger tyngdpunkten utanför huset och i glaset så har arkitekten ritat in hästbilder.

–Arkitekten har gjort inristningar på glasytan som avspeglar hästar. Arkitekten hade fått höra att det var många hästar i Vallentuna, vilket han då gjorde till en del av byggnaden, säger Lars-Bertil Olsson.

Hans egen resa inom Vallentuna som gjort att han varit så involverad i det politiska livet startade redan 1975. Då kom han hit som söderkis, landade i Bällsta och har sedan dess älskat att kommunen har ett så rikt kulturliv.

–Min fru säger att jag aldrig kommer åka härifrån. Vi har alltid bott i samma hus i Bällsta. Vallentuna har alltid haft ett rikt kulturliv att få ta del av. Med politiken tyckte jag alltid att det var kul att ha en möjlighet att påverka, säger han.

Hur kommer det sig att du varit så intresserad av kultur och Vallentunas bibliotek?

–Jag har alltid läst mycket och böcker, konserter och teatrar har alltid varit en del av mitt liv. När man sitter i en kulturnämnd så växer också intresset, då jag fått se hur mycket fint som finns att göra. Jag satt i kulturnämnden från 1991 till 2014 och har alltid stortrivts, säger han.

Du kämpade länge för att det skulle bli av, samtidigt fick Örjan Lid (M) stor uppmärksamhet för projektet då han var kommunstyrelsens ordförande. Känner du att han fick för mycket fokus för något ni gjort gemensamt?

–Allt föll sig väldigt naturligt, han satt som kommunstyrelsens ordförande och då är det väntat att han får mest beröm för något som blev så bra.

Känner du ingen bitterhet?
–Politiskt så vet folk att det är jag som varit drivande i projektet, om det nu är viktigt. Det tycker inte jag. Det viktigaste är att vi fått ett kulturhus, säger Lars-Bertil Olsson.

Trots alla år i Vallentunas politiska toppskikt så finns det ett minne som han minns extra väl.

–Det var en stor glädje när vi till slut fick till det här huset. Vi klippte banden den 17 november 2012, vilket var en otroligt häftig känsla. Många års kamp som hade fulländats. Jag tror att det här var det bästa som kunde hända för kulturen i Vallentuna.

Han fortsätter:
–Alla år inom politiken i Vallentuna, så var det mycket som var viktigt. Men det som var mest betydelsefullt för mig personligen, speciellt inom kulturen, var det här. Mer än allt det andra.

Att biblioteket idag fyller 70 år och har fått vara med om så mycket ser Lars-Bertil Olsson som ett bevis på den betydelsen biblioteket har för invånarna i kommunen.

–Trots att det är viktigt att lyfta bibliotekets historia så tror jag att utvecklingen med dagens bibliotek enbart gynnat Vallentunas kulturliv, säger han.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se