KULTUR 2023-01-19 KL. 09:15

Dags igen för Funkisfestivalen i Vallentuna

Av Anneli Leijel

Dags igen för Funkisfestivalen i Vallentuna
LADDAR. Alla deltagare i festivalen laddar i danssalen på Mega. Foto: Vallentuna kommun

Nu är det dags för Funkisfestivalen 2023. Lördagen den 28 januari gör 11 deltagare i Vallentunas deltävling upp om en plats i semifinalen på Nalen i april.

– Alla som vill är välkomna att se tävlingen på Vallentuna teater och vi tar inget inträde, berättar Anette Fahlcrantz, projektledare för deltävlingen.

Precis som de senaste åren kommer tävlingen också att sändas live via Vallentuna kommuns hemsida på vallentuna.se/funkis
På webbsidan finns också mer information om de 11 tävlande och om hur röstningen kommer att gå till. Som tidigare gäller att man endast kan välja en tävlande att lägga sin röst på.

– Nytt för i år är att en person från målgruppen sköter dokumentationen, är med och filmar bland annat, tillsammans med en kommunikatör från kommunen, berättar Anette Fahlcrantz.

Audition som i Idol
Under hösten har deltagarna övat för fullt. På tävlingsdagen kommer de att ackompanjeras av Kulturskolans orkester.
– Nytt för i år är också att vi haft en form av audition, eller ”träff” som vi kallade det, där man fick komma till Club Kosmos på Mega och framföra en låt för besökare och personal. Det gjorde vi för att nå ut till fler och det resulterade i att vi i år har några nya tävlande i funkisfestivalen.

”Träffen” gjordes med Idoltävlingen som förebild och mot slutet fick alla varsin guldbiljett och höra att de gått vidare till Vallentunas deltävling.

– Några har inte vågat vara med alls tidigare och några har bara varit med på ett hörn, men nu sjunger de själva. Det är så roligt att se hur de utvecklas, säger Anette Fahlcrantz.

Den som går vidare från Vallentunas deltävling är sedan med på en av de två semifinalerna på Nalen i april. Där väljs sedan 12 tävlande ut till finalen på Stockholm Waterfront i juni.

– Det som är så roligt med vår deltävling är att vi har en orkester, tekniker som sköter ljud och ljus, bjuder in publik och har två konferencierer från målgruppen, samt sänder live. Det är nästan ingen skillnad mot Nalens upplägg. Inte alla kommuner har möjligheten att göra en sådan här stor satsning. Vi skulle lika gärna kunna lyfta hela produktionen till Nalen, säger Anette Fahlcrantz.
Funkisfestivalen:
Musiktävlingen startade 2011 av föreningen Funkisglädje och hette då Funkismello.
Det är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Vallentunas deltävling sker i år den 28 januari med start kl 15.00 både på Vallentuna teater och digitalt på vallentuna.se/funkis

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se