KULTUR 2021-11-04 KL. 09:11

Fyndläge på Galleri Freja

Av Anneli

Fyndläge på Galleri Freja

KÖPTILLFÄLLE. Konstnären Inger Unnerstad säljer ut sina alster på Galleri Freja. Applikationerna har hon sytt på symaskin, med en särskild symaskinsnål.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Inger säljer ut sitt livsverk - 100 applikationer i tyg

Nu säljer konstnären Inger Unnerstad ut sina 100 applikationer i tyg på Galleri Freja.

–Det är tunt med personer efter mig som kan ta hand om mina alster, så nu har jag bestämt mig för att sälja allt, berättar Inger Unnerstad när jag möter henne på Galleri Freja den första utställningsdagen.

Utställningen pågår under fyra helger 30 oktober till 21 november, men redan så här första dagen märks att det är skynda att fynda som gäller. Små röda lappar sitter uppklistrade vid de applikationer som redan har sålts och priset är försumbart.

–De har legat ihoprullade i 20 år. Nu säljer jag dem med stor rabatt och det är bara roligt om de kommer i rätta händer. Finns det en önskan att ha dem på en särskild vägg, att de skulle passa just där, då känns det bara bra, säger Inger Unnerstad.

Som för många andra konstnärer tog hennes konstnärskap fart när hon i slutet av 1990-talet bestämde sig för att lämna yrkeslivet och gå i pension vid 62 års ålder. Innan dess hade hon, som utbildad kemiingenjör, arbetat på Karolinska sjukhuset sedan 1960-talet, både som laboratorieassistent och med administrativa uppgifter.

–Jag ville bara få ägna mig åt att skapa och hade samlat på mig en väldig massa tyger under åren, eftersom jag sytt kläder tidigare.

De kommande åren skapade hon mängder av applikationer, eller ”appar” som hon kallar dem, och redan första året höll hon sin första utställning – i bostadsrättsföreningens cykellokal.

–Och nu ställer jag ut här, på Galleri Freja som varit en cykelbutik tidigare. Det känns roligt. Cirkeln är sluten.

För ett antal år sedan ställde hon också ut här – men då var det faderns alster hon visade upp. Allan Löthman, som var illustratör på Åhlén och Åkerlunds förlag och varje vecka medverkade i veckotidningen Levande livet.

Har din fars konstnärskap påverkat dig?
–Ja, mer eller mindre medvetet. Färggrannheten i mina alster, jag ser ju var jag fått den ifrån. Han använde sig av klara färger och jag med.
Storleken på tygapplikationerna varierar. Till de större hör några Vallentunamotiv, kyrkan och Väsby kvarn. Här finns också det sedan längre rivna Loppanhuset i äppellunden, som även den är borta. Men också helt andra, fantasifulla motiv men med verklig förlaga, som fiskar i stim, blommor och hästar.

Inspiration till sina applikationer har Inger Unnerstad hämtat från när och fjärran. Från platser som hon själv besökt, som Årefjällen, men också från sådant hon läst och hört om. Till exempel bron i Mostar, som sprängdes under Balkankriget på 1990-talet.

–Jag har gjort en triptyk, applikationer i tre delar som visar bron före, när den bombades och återuppbyggnaden efteråt, berättar Inger Unnerstad och visar.

Med på utställningen och till försäljning är också hennes julkort och grattiskort, i collage och papper.

–Korten med granar är min vinterterapi, grangumma kallar jag mig själv för, säger Inger Unnerstad med glimten i ögat.


Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se