KULTUR 2022-02-17 KL. 16:45

”Jag har alltid tre böcker och tio karaktärer som vill komma ut”

Av Anneli Leijel

Författaren Lisa Westerlund ger ut sin tionde bok - Vågade satsa på författardrömmen och jobbar nu som marknadschef på halvtid.

”Jag har alltid tre böcker och tio karaktärer som vill komma ut”
KVALITETSTID. Lisa lägger allt mer tid på sitt författarskap. Foto: Roffe Andersson

Den 22 februari kommer författaren och Vallentunabon Lisa Westerlund ut med sin tionde bok, ”Vildrosen – tio goda gärningar”.

I många år skrev hon parallellt med sitt heltidsjobb som marknadschef på Paragon Nordic, men för ett år sedan vågade hon ta steget och satsa på författarskapet. Nu jobbar hon som marknadsansvarig på halvtid, och skriver på halvtid.

– Att skriva konstant tror jag inte vore bra och att tänka på annat ibland tror jag bara är nyttigt, samtidigt som det är en trygghet ekonomiskt att ha ett annat jobb, säger Lisa Westerlund.

Även om hon tyckte mycket om att läsa och skriva som barn, trodde Lisa Westerlund aldrig att hon skulle kunna bli författare.

– Jag var inte bäst i skolan på svenska. Jag var inte riktigt litterär och vågade aldrig tänka tanken att jag kunde bli författare. Journalist kanske, men inte författare.

Inspirerad på bussen
I slutet av mellanstadiet flyttade hon dessutom utomlands med familjen. Hon fortsatte sedan med engelsk skolgång under hela skoltiden, vilket gjorde att både svensk grammatik och stavning blev sådär.

Det var inte förrän hon fött sitt första barn, sonen Erik, som tankarna på att börja skriva tog fart ordentligt.

– Det var underbart att bli mamma, samtidigt kände jag att jag själv försvann lite och bara blev mamma. Vi talade om att vi ville ha ett barn till och det var då jag kände att jag behövde något som bara är mitt eget.

Lisa började skriva på bussen till och från jobbet. Hon tittade på människorna. Iakttog dem. Funderade på vilken story de bar på och fick inspiration till sitt skrivande. Huvudpersonen i boken fick heta Klara och när dottern föddes fick hon också det namnet, eftersom ”det var en Klara som kom ut”.

I samma veva utlyste tidningen Mama en författartävling. Lisa skickade in sin roman – och vann.

– Eftersom det är Bonnier som ger ut Mama så tänkte jag att nu vill väl Bonnier ge ut mig. Men så enkelt var det inte. Jag blev refuserad, skrev om, kontaktade olika förlag och till slut kom boken ut, berättar Lisa.

För att vara en debutant sålde boken, ”Att slå tillbaka”, helt okej. Den kom ut 2015 och följdes av två böcker till i samma serie. Hon gav även ut en alternativ version till den första boken, ”Starkare än du”. I den ville hon se vad som händer när man byter perspektiv och alla personer har motsatt kön.

Satsar på författarskapet
Fastän böckerna om Klara behandlar tunga ämnen som våld i nära relationer, trafficking och näthat, har Lisa skrivit med en blandning av spänning och feel good.

– Det har varit lite svårt att sätta in det jag skrivit i ett fack. Både på nätet och i bokhandeln blir böcker kategoriserade efter vilken genre man skriver i.

För ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att satsa på författarskapet på halvtid.

– Jag jobbade som marknadschef på Paragon i fem år och trivdes jättebra. Men så började jag fundera, tänk om jag skulle gå ned i tid, om det är min tur nu att satsa på mitt skrivande.

Hon insåg att om hon skulle gå ned på halvtid, från ett jobb som hon gjort på heltid, så skulle hon göra allt för att försöka hinna med heltidsjobbet på halva tiden. Därför sökte hon ett nytt halvtidsjobb på Fondia, som arbetar med affärsjuridik och där arbetar hon nu som marknadschef.

– Det fungerar väldigt bra att kombinera jobben. Jag har två heldagar som jag viker till skrivandet och en halv dag till mail och möten.

Skrivit barnböcker
Det som driver Lisa i skrivandet, och som hon återkommer till flera gånger, är att hon tycker att det är så roligt. Hon kör sällan fast där hon sitter hemma i soffan och skriver, hör fåglarna kvittra och bestämmer över sin egen tid.

– Jag har alltid tre böcker och tio karaktärer som vill komma ut. Det är lyxigt. Hade jag inte känt så hade det kanske känts stressigt.
Förutom romanerna har Lisa också skrivit barnböcker. Serien ”Världen brinner” är kapitelböcker för barn i åldern 9-12 och handlar om Leah och Erik som kämpar mot miljöförstöringen.

– Dagens unga är mycket engagerade i miljöfrågan. Jag och min son Erik skrev serien tillsammans. Han var med och läste, kom med tips. Sa, stryk det här, mamma. Det funkade jättebra och jag fick lära mig att skriva för en ny målgrupp.

Gemensamt för Lisa Westerlunds böcker är att de innehåller starka karaktärer. Människor som står upp för något, som kämpar, fastän de också drabbas av jobbiga saker.

– Jag blir inspirerad av människor som står upp för saker som är rätt och riktigt. Som Greta Thunberg till exempel. Men alla karaktärer i mina böcker är påhittade.

Lisa har studerat freds- och konfliktforskning och arbetade i flera år med kvinnor och barns rättigheter. Hon har jobbat på fredsorganisation och på UD. Därifrån har hon fått med sig att se orättvisor och att göra något åt dem, något som återspeglar sig i hennes romaner.

– Alla behöver inte stå på barrikaderna, men det är viktigt att göra något. Bara genom att vara snäll mot andra, och att själv vara lycklig så har man kommit långt.

Snart ute som ljud- och e-bok
Den nya romanserien Vildrosen, är mer feel good, än de tidigare romanerna.
– Jag ville skriva något som var lite annorlunda. Om kärlek, men kanske inte romantisk, om vänskapsband och familjerelationer och att man kan bli vänner, oavsett relationer och ålder.

Om en vecka kommer boken ut som ljud- och e-bok. Den här gången är det tre skådespelare som står för inläsningen och ger röst åt huvudkaraktärerna, Ulla Skoog, Cissi Forss och Alexander Salzberger.

– Det ska bli spännande att se hur det tas emot och hur det kan höja upplevelsen av boken, säger Lisa Westerlund.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se