KULTUR 2021-01-08 KL. 08:45

Konstnären Anna Gerge bjuder in till sin drömska värld

Av Anneli

Konstnären Anna Gerge bjuder in till sin drömska värld

LEKFULLT OCH LÄKANDE Anna Gerges figurer har olika personliga egenskaper. Och i den grafiska konsten lever hon ut fantasin på ett lekfullt sätt.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Ett väsen – att följa ett spår. Så heter Anna Gerges utställning på Galleri Freja i Vallentuna. Namnet på utställningen kom till när hon valde vilka skulpturer som skulle ställas ut.

–Den handlar om att öppna upp för det drömska, det outtalade och dolda, konsten som ett uttryck för olika tillstånd och stämningar, en plats för försjunkenhet och vila, säger Anna Gerge.

Den drömska världen, eller sagovärlden om man så vill, ligger henne nära. Sin inspiration hämtar hon bland annat i den fornnordiska mytologin. De större skulpturerna, föreställande ansikten, påminner om fylgja eller väktare, med ett annat ord. Ett övernaturligt väsen som följde människan och var en kvinnlig skyddsande.
I skapandet av de små figurerna har hon också hämtat tankar och idéer från sitt arbete som terapeut.
– Jag gör en figur och ibland ställer jag undan den ett tag och funderar, innan jag bränner den, vem är du? Och så ser jag vad det blir för berättelse kring figuren och kan lägga till något. Jag har försökt skapa abstrakt, utan en berättelse, men det går inte. Det blir alltid en slags berättelse.

–Du ser den här lilla figuren, säger Anna Gerge och tar en figur i sin hand. Den har en viss lutning på nacken, är blyg, rädd. En annan kan ha en valp på sitt huvud, det tydliggör vilka tankar den har, figurens inre värld.

Med en del av de försjunkna gestalterna närmar hon sig ett religiöst språk. Som med Maria-gestalten som påminner om de kalkstensskulpturer som finns runtom i Europas medeltidskyrkor.

Konsten blir självtröst
På den här utställningen ligger det framför Maria ett djur, en myrkotte. De lever i Afrika och Asien och förekom mycket förra våren, i nyhetsrapporteringen kring corona. I början utpekades de av kinesiska forskare som en möjlig mellanvärd för viruset, som anses komma från fladdermöss. Djuren är utrotningshotade då de jagas på grund av sina sköldar.
– Här vill jag visa det samberoende som finns mellan naturen och människan. Först kanske man tror att myrkotten är död, men när man tittar noggrant ser man att den nog bara är skadad.

Som psykodynamisk psykoterapeut i över 20 år har hon många gånger mött människor med svåra trauman, som tortyr och sexuella övergrepp.
–Då blir konsten ett slags självtröst. Här, i grafiken har jag bejakat det lekfulla, sagorna, det är väldigt roligt, säger Anna Gerge och visar upp några av sina fantasifulla alster i grafik.

Fotnot: Anna Gerges utställning på Galleri Freja pågår till 28 februari. Galleriet är öppet lördag och söndag 12-16.