KULTUR 2022-11-24 KL. 14:00

Stor mångfald på lokal bokmässa

Av Anneli Leijel

Stor mångfald på lokal bokmässa
BOKSNACK. Boken i fokus. I söndags var det sista dagen på det tio dagar långa firandet av Kulturhuset 10 år och Vallentuna bibliotek bjöd in till en lokal bokmässa. Ett 15-tal författare med lokal anknytning var där och samtalade om sina böcker.

I tio dagar har Vallentuna Kulturhus 10 år firats med aktiviteter som musik, dans och konst. På firandets sista dag i söndags var så litteraturen i fokus när Vallentuna bibliotek bjöd in till en lokal bokmässa med ett 15-tal olika författare, varav tre debutanter.

På caféscenen mitt i Kulturhuset höll Magnus Zackariasson, själv författare och poet, författarsamtal med de olika Vallentunaförfattarna. Först ut var fyra personer med den gemensamma nämnaren att de skrivit barn- och ungdomsböcker. De fick alla presentera sig själva och sin litteratur, samt läsa ett utdrag ur den bok de valt.

Författaren Marie Wildhammar Okker berättade om sin bok ”Omaja: Den första tiden”, som handlar om 11-åriga Ilona som måste flytta med sin familj till en annan planet, eftersom de inte kan bo kvar på jorden på grund av miljöförstöringen som gjort att luften blivit allt sämre.

–I den här boken har jag tagit upp vår tids ovisshet, de många frågor som ställs men som vi inte har ett riktigt svar på idag, sa Marie Wildhammar Okker.

–Det låter som en ”Aniara” för ungdomar, sa Magnus Zackariasson, och Marie Wildhammar Okker höll med.

År 1956 skrev Harry Martinson ”Aniara”, om människor som tvingas lämna jorden för att söka sig ett nytt hem på Mars och Venus, på grund av kärnvapenkrig och miljöförstöring på jorden.

Coachar andra
Sara Galli berättade om sin bok ”När mammas tankar ändrade färg”, som handlar om när en vuxen drabbas av depression. En av de vanligaste sjukdomarna inom psykiatrin.

–Den har använts inom vården och mottagits väl. Barn har läst den och ställt frågor, berättade Sara Galli.

Efter barnboksförfattarna tog fem andra författare plats på scenen. Här fanns både etablerade författare som Gunnar Bergström och Lars Vargö, samt debutanten Jessica Jäger – mest känd i Vallentuna som sångerska men som nu skrivit boken ”Jag leder! 13 strategier för självledarskap" som riktar sig till småföretagare.

– Under pandemin utbildade jag mig till coach och började coacha småföretagare i marknadsföring och affärer. Boken handlar om hur du som småföretagare skapar ett hållbart liv. Ju mer du själv står stabilt och mår bra, desto mer kan och vill du ge till andra.

Utopin blev en mardröm
Gunnar Bergström, aktiv inom Vänsterpartiet i Vallentuna, har skrivit flera böcker om beroendeproblematik och kriminalitet. ”Kriminalitet som livsstil” har uppdaterats fyra gånger sedan den kom 1997.

På 1970-talet var han fascinerad av Röda khmererna i Kambodja, så till den grad att han åkte dit och vägrade lyssna till dem som pekade på vilket skräckvälde som rådde. Några år senare tog han avstånd från sina tidigare åsikter och år 2019 skrev han boken ”Utopin som blev en mardröm: de röda khmerernas Kambodja och ett besök under ett folkmord: om människans dröm om ett lyckorike”.

– Hur kunde man tro på den utopi som målades upp? Ska vi ha kvar drömmar om en utopi, men hindra att de spårar ur? Hur kunde jag själv förneka uppgifterna om de övergrepp som ägt rum? Det är frågor jag ställer mig i boken, berättade Gunnar Bergström.

Det avslutande författarsamtalet hölls med sju författare som skrivit romaner, både självbiografiska och fiktiva. Här fanns två debutanter, Helén Bartoft, 36 år, med feel good-romanen ”Liten resa för stora beslut” som gavs ut tidigare i år och konstnären Svein Tryti, 74 år med ”Vandring under norrsken”. I den berättar han minnen från sin barndoms Norge och de 50 åren i Vallentuna.

– I den här boken berättar jag också om min roll i inledningen av den så kallade IB-affären på 70-talet, sa Svein Tryti.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se