KULTUR 2021-02-04 KL. 21:27

Lenore poddar om byggnadsvård

Av Hege

Lenore poddar om byggnadsvård

KULTURMINNESFAN. ”Jag hoppas att podden kommer att få Vallentunaborna att få upp ögonen på miljön runtomkring. Att man ska bli nyfiken, åka på utflykt och bli lite törstig på historian runt omkring”, säger Lenore Weibull.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Kommunantikvarien har tagit med sig "Finrummet" till sitt nya jobb i Vallentuna

Podden Finrummet har tusen lyssnare per avsnitt – och nu ska den sändas från Vallentuna. ”Byggnader ska vara användbara men också vackra” säger Lenore Weibull som gör podden.

Hela sitt liv har Lenore Weibull varit intresserad av historia och kulturmiljö.
– Jag tror att det handlar om att det finns en balansgång. Byggnader ska vara användbara men också vackra. Det är som en kopp, den ska inte bara vara fin utan också fungera, säger Lenore.

Hon utbildade sig till antikvarie och skapade podden Finrummet. Gästerna i programmen kan vara allt från hantverkare till chefen för länsstyrelsen.
– Jag vill att man ska få bredden, både det praktiska och det teoretiska, så att man får se hur långa armarna är i det här. Det är kul att få förmedla att det handlar om allt från Kulturmiljölagen som omfattar oss alla eftersom den rör vår historia, till att gå ner i detaljnivå på en spik, säger Lenore.

"Alla bor ju"
Podden har i snitt tusen lyssnare per avsnitt, något som räknas som mycket i poddvärlden.
– Det räknas som bland de poddar i världen som är tio procent mest lyssnade. Det finns mycket poddar men många är väldigt smala. Det är Finrummet också på sitt sätt men det är ett ämne som berör många, alla bor ju som jag brukar säga.

Namnet finrummet kom från det rum i en bostad som endast användes vid högtidliga tillfällen. Namnet kan även tolkas som en lek med begreppet finkultur.
– Att inleda en inspelning med att säga ”Välkommen till Finrummet” till poddgästerna är festligt och högtidligt på en och samma gång. Det sätter stämningen, säger Lenore.

Mycket Vallentuna
Sedan i december är hon kommunantikvarie i Vallentuna, och från och med nu ska hon göra podden på arbetstid.
– Det som är vinningen för Vallentuna är att kommunen står som upphovsman, och på så sätt signalerar att kulturmiljö är en viktig fråga. Det kommer att fortsätta vara en nationell podd, men det är klart att jag kommer att referera mycket till Vallentuna eftersom jag jobbar här.

Hittills har inte den nya kommunantikvarien hunnit botanisera så mycket bland kommunens byggnader.
– Det har varit corona och vinter, men jag längtar efter att få gå ut och hitta mina favoriter. Jag har hunnit se är att det finns många kyrkor och att de är så fint placerade i landskapet. Kyrkorna ligger som ett nät över hela kommunen och det tycker jag är väldigt fint.

Ibland får Lenore höra att vi lika gärna kan göra Skansen av hela Sverige om antikvarier ska lägga sig i.
– Men då hade antikvarieyrket inte behövts, då hade det varit olagligt att göra förändringar. Vad antikvarier gör är att ta med sig kulturmiljön och vardagsmiljöer in i framtiden, med varsamhet och förståelse. Det blir som att man blir en tolk för historia och arkitektur från den tiden.