MILJÖ 2020-11-27 KL. 11:19

De klimatsmarta gör november till grön månad

Av Uffe

De klimatsmarta gör november till grön månad

Tre smarta personer som kämpar för att vi ska förstå utmaningarna i miljön, Erik Ideström, Anna Nyquist och Christofer Wilson.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Årets klimatdag i Vallentuna blev lyckad, trots pandemi och att föreläsningarna flyttades till nätet.

Klimatsmart Vallentuna har etablerat en ny grön tradition i Vallentuna med en klimatdag i november och sedan pågår flera aktiviteter under hela månaden.

I år var startfältet med föreläsare extra starkt och med många lokala kopplingar. Erik Ideström, Anna Nyquist och Christofer Wilson från Klimatsmart Vallentuna drog igång dagen vid lunch på söndagen. En fördel med att det blev ett digitalt evenemang i år är att föreläsningarna finns kvar att kolla på www.klimatsmartvallentuna.se/klimatdag/.
En av initiativtagarna, Anna Maria Nyquist, berättar att hon är nöjd med hur dagen blev.
–Jag tyckte det blev bra, fantastiskt att vi fick se alla föreläsningarna trots att originalplanen att ha den i kulturhuset inte kunde genomföras. Mest nöjd är jag över att vi fick så bra föreläsningar. Och så här i efterhand känns det nästan bättre att ha dem digitalt så att fler kan ta del av dem, det då de ligger kvar på hemsidan.


figure>

Hur funkade tekniken?
– Tekniken tyckte jag blev jättebra tack vare Fotograf Jenny Thörnberg som både hjälpte till med filmning och hemsidan. Hon gjorde verkligen ett fantastiskt jobb.

Vad hoppas du ska hända tills nästa års klimatdag?
– Jag hoppas att fler i Vallentuna ska ha försökt att få ner sin klimatpåverkan (vi har förslag på hur nu varje dag i november). I det är kommunen en viktig del, de kan påverka med sin stora organisation, både sin egen klimatpåverkan och motivera kommuninvånare och företag att påverka klimatet mindre. Det känns helt nödvändigt att vi i Vallentuna åtminstone kan nå de mål som nu ändå finns i kommunens Klimat- och miljöstrategi.

Annika Bertilsson är pastor och föreståndare i Centrumkyrkan, pingstförsamlingen i Vallentuna:
–Många i Klimatsmart Vallentuna är från Åbybergskyrkan.
Klimatsmartdagen i Vallentuna har varit på en söndag de senaste åren, så VKR, Vallentunas kristna råd, som är ett ekumeniskt råd har också uppmärksammat klimatsmartdagen i vår ekumeniska gudstjänst den dagen.
–Klimatsmart Vallentuna är ju ett obundet, opolitiskt och
icke-religiöst initiativ, men vi i Vallentunas kristna råd har valt att uppmärksamma klimatsmartdagen och klimatfrågan eftersom den sker under globala veckan i november.

Sedan 2005 firas Globala veckan varje år i november av olika kyrkor och samfund i Sverige.