MILJÖ 2021-11-25 KL. 12:46

Klimatdag i centrum lockade rekordmånga

Av Daniel

Klimatdag i centrum lockade rekordmånga

Klimatdagen i Vallentuna startade för tre år sedan och i helgen var det dags igen.

Det blev en fartfylld dag i Kulturhuset med en mängd talare, där temat var det lokala.

–Det var väldigt roligt att det fanns ett stort intresse från så många håll, säger en av grundarna till Klimatsmart Vallentuna, Anna-Maria Nyquist.

Evenemanget har vuxit sedan starten. Anna-Maria minns tillbaka till när planerna sattes i verket.

–Jag minns när vi satt på ett café i Vallentuna för några år sedan, då var vi två personer med en grundidé till det här nätverket. Att vi gått från det till att vara nästan 400 personer i gruppen och nu har vår tredje Klimatdag – det har blivit så roligt, säger Anna-Maria Nyquist.

Nytt rekord
På Björn Wimans, kulturchef på DN, föreläsning så var det över 60 personer på plats, vilket var nytt rekord på en enskild föreläsning sedan det drog i gång.

–Det var en bra indikation för oss. Samtidigt är det viktigt att folk känner att de kan komma dit och bli inspirerade, säger hon.


igcaption>MILJÖIDÉ. Barn har designat soptunnan i bild. Klimatdagen samlade många krafter och besökare.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vad blev den viktigaste frågan under årets Klimatdag?

–Temat att det ska vara lokalt, där låg vårt fokus. I början var klimatfrågan ofta en global fråga, men i Vallentuna så kan vi förbättra det lokala klimatet och att vi måste börja gräva där man står, säger hon.

Anna-Maria Nyquist har märkt av att många upplever att de gör tillräckligt mycket för klimatet och att det är de andra som ska förändras. Samtidigt pekar sifforna åt fel håll och för henne går den ekvationen inte riktigt ihop.

–Det vi känner med det här lokala fokuset, är att vi som individer sannolikt inte kan rädda planeten, men att jag som individ kan förändra mitt eget liv och även inspirera människor runt omkring mig. Till att börja med kan vi då nå en lokal förbättring, säger hon.

Vallentunagrej
Hon har märkt av att, även om engagemanget ökat, så har entusiasmen från vissa håll börjat dala i jämförelse med hur det såg ut för tre år sedan.

–Jag tror att när vi drog i gång detta så tänkte många att: ”Det här kommer verkligen förändra”. Tyvärr har förändringen nog inte gått så fort som vissa tänkte sig och vi fortfarande har stora klimatproblem, säger Anna-Maria Nyquist.

Men detta är ingenting som tar udden av Nyquists entusiasm och hon ser fram emot nya klimatdagar kommande år.

–Det är viktigt att vi får till den rätta känslan. Att göra klimatfrågan till en Vallentunagrej. Grunden ligger i att få Vallentunaborna att reflektera över sin egen klimatpåverkan och att vi gör det på vårt sätt, säger hon.


Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se