Moa Granat laddar för ungdoms-EM

Moa Granat laddar för ungdoms-EM

BRA TRÄNING. Moa Granat har fortsatt med skonsam träning under vintern och siktar nu på sommarens och höstens kommande tävlingar.
Foto: ROFFE ANDERSSON

I fjol raderade hon ut ett av Carolina Klüfts rekord och blev av bara farten världens snabbaste 17-åring på 300 meter häck.

I år hoppas Moa Granat, ännu inte 17 fyllda, peaka formen till ungdoms-EM i Italien.

Att ingen 17-åring i fjol sprang 300 meter häck snabbare är inget som stigit Moa Granat åt huvudet. Sin talang och rekordet till trots är Vallentunatjejen ödmjuk och värderar varje ord.
– Jag hade inte som mål att slå rekord, säger hon om loppet som klockades till 41.08 i Huddinge i september.

Tiden var 14 hundradelar bättre än den Carolina Klüft noterades för år 2000 och är inofficiellt svenskt- och nordiskt rekord.
– Jag ville pressa mig, se vad jag kunde göra eftersom det var årets sista lopp på distansen. Tiden ser jag som en bonus, säger Moa Granat.

Noterbart är att Moa varken hade sparring i hasorna eller intill sig i distriktsmästerskapet för ungdomar. Hon ledde från första steget och vann med stor marginal. Det var hon mot tidtagaruret.

Oklart om pandemin påverkat
Som många andra har Moa och övriga friidrottare i Vallentuna FK påverkats av pandemin. Hon är dock inte säker på att ett helt annorlunda träningsupplägg får negativ inverkan. Gemensamma träningar har i vinter förlagts utomhus, mycket har även gjorts enskilt och fysen har VFK:arna skött hemma.

Sedan en tid får VFK nu träna i gymnastiksalar – med restriktioner.
– Jag vet egentligen inte om vinterns upplägg varit sämre än träningen vi hade planerat. Det får tiden utvisa. Jag tycker att det fungerat bättre än jag trodde innan, säger Moa Granat.

”Målinriktad”
Tränaren Helena Hellgren är trygg i att Moa tränat bra. Hon ser i första hand adepten som en ”mental talang”.
– Moa är mycket målinriktad. Hon, och vi som grupp, tränar skonsamt. Många förvånas över att vi bara tränar fyra dagar i veckan. Moa gör allt noggrant och älskar sin idrott.

Blev du överraskad över tiden 41.08?
– Nej. Jag ser henne flera gånger i veckan och vet hur duktig och snabb hon är, säger Helena Hellgren.

Redan 2019 sprang Moa Granat till sig ett silver bland seniorer på 400 meter häck. Hon försvarade medaljen i fjol. Dock är hon inte beredd att satsa helhjärtat på 400 än. 300 är huvuddistans också i år och hon talar hellre om ungdoms-SM, ungdoms-Finnkampen och ungdoms-EM än om fajter med seniorer.
– Jag vill skynda långsamt, säger hon.

Ungdoms-EM är målet
Ungdoms-EM i Rieti 26-29 augusti är sommarens höjdpunkt. Då vill Moa vara så snabb som möjligt, inte minst eftersom det är sista säsongen hon springer som ungdom.

Häcklöpare talar om antalet steg mellan häckarna. För varje person tycks det finnas en optimala längden i varje steg. Moa har inte nördat ner sig i detta, men på 300 meter springer hon med 14 steg till häck 1 och häck 2 innan hon växlar till 15 steg. På 400 tar hon 15 steg hela varvet runt.
– Jag vet inte vad som är bäst för mig, det får visa sig med mer träning.

Springer du andra distanser?
– För att bli snabbare springer jag en del 100 häck, 200- och 400 meter.

Tillsammans med skol- och klubbkompisarna Lizette Carlsson och Elina Hellgren utgör hon dessutom ett vasst stafettlag på 3 x 800 meter.
– Vi har ett härligt gäng i klubben och ser fram emot säsongen, säger Helena Hellgren.

Foto: ROFFE ANDERSSON

Personligt
Namn: Moa Granat.
Ålder: 16, blir 17 i augusti.
Bor: Solsta, Vallentuna.
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.
Klubb: Vallentuna FK.
Studier: Naturprogram på Tibble Gymnasium, Täby. Har i tillval LIU, lokal idrottsutbildning och dessa tre fyra timmar i veckan viger hon mest till studier.
Aktuell: Står inför en ny spännande säsong på fridrottsovalen.

Jonny Andersson

Dela artikeln här:

Uffe Lindeborg

Envis Vallentunanörd med ett brinnande intresse för människor och att göra hjältar av sportprofiler. Pratar (läs debatterar) gärna om Asociala Medier och om hur marknadsföring fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *