När hästen gäspar är massören nöjd

När hästen gäspar är massören nöjd

DUBBELT UPP. Massage är bra både förebyggande och efter en skada, berättar Lina Oweson som snart är färdig hästmassör.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Lina utbildar sig så att fler hästar än de i eliten kan få hjälp att fixa musklerna

Visste du att även hästar kan få massage? En av dem som lär sig massera hästar är Lina Oweson, som sökt sig från forskarkarriären till ett mer fysiskt yrke.

Elitidrottsmän har massörer i sitt team – något som också gäller elithästar. Men numera är det inte bara topphästar som får massage, utan även hobbyhästar.
– Det kan handla om hästar som inte direkt har någon skada, men som inte vill fatta galopp eller böja sig. Då kan massören hjälpa till så att man kan uppnå bättre prestation med sin häst, säger Lina Oweson.

Många utbildningstimmar
Hon går just nu en equifysioterapeututbildning på Axelsons för att kunna jobba med massage och andra behandlingar på hästar.
– På utbildningen är det mycket anatomi, både muskler, skelett, leder och ligament. Det är också biomekanik, hur allt hänger ihop, och en del organfysiologi.

Nöta in känslan
Men framför allt är det mycket praktik. För att bli godkänd krävs 100 behandlingstillfällen på 50 hästar.
– Det är fokus på att lära sig hantverket och få känslan i händerna, säger Lina Oweson.

MJUKARE. Diamond får hjälp med sina muskler av Lina Oweson.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Hon är ofta på stall Söderby i Lindholmen för att göra sin praktik. Frågan är bara hur hästarna kan visa vad de tycker om massagen?
– Man känner ett lugn i hästen. De kan börja smaska och gäspa, mumsa, snurra på läpparna och det kan rycka runt munnen. Då vet man att de är rätt nöjda. Men om man kommer åt en spänning kan hästen reagera rätt akut, lyfta ett ben eller vända huvudet bakåt.
En annan fråga är hur en liten människa kan påverka en stor häst med de stora muskler djuret har.
– Hästar är väldigt väldigt känsliga och man når in bra. En häst som masseras regelbundet är mer mottaglig och uppnår snabbare resultat upplever jag, även om en del har mycket integritet till en början, säger Lina Oweson.

Hon var tidigare forskare på universitet och på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
– Jag ville jobba mer praktiskt, och då blev blandningen av teori och praktik som massagen innebär bra för mig. I framtiden vill jag starta eget inom massage och behandla både tävlingshästar och hobbyhästar.

Dela artikeln här:

Hege Hellström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *