”Nisse” minns när Vallentuna spelade inför 50 000 pers

”Nisse” minns när Vallentuna spelade inför 50 000 pers

NAMNKUNNIG. Nisse känner till de flesta barn som växt upp med fotboll på Vallentuna IP de senaste 50 åren.
Foto: EHSAN KESHAVARZ

En hel del spelare och ledare har kommit och gått genom åren i Vallentuna BK fotboll men Anders ”Nisse” Nilsson har varit en bestående kraft i nästan en hel livstid.

Nyligen 60 år fyllda är han en stor del av verksamheten och livet på Vallentuna IP där han får klassas som en riktig legendar i VBK. Det här är en berättelse som startade 1969 med ett antal roller på meritlistan.
–Jag föddes i Karlskrona men har i stort sett bott i Vallentuna i hela mitt liv. Jag började spela fotboll i Bällsta när jag var 8 år och det blev något år där innan jag gick till VBK, det var 1969. Jag var spelande tränare i Markim Orkesta i fem år, men utöver det så har jag i princip varit i VBK under hela mitt liv, berättar Nisse om sin anknytning till kommunen och föreningen.

Med 50 år i VBK:s färger berättar Nisse om ett liv där han inledde som anfallare innan han sadlade om till målvakt i herrlaget i närmare 12 säsonger. Det har blivit en hel del skott genom åren för till det dubblerade han imponerande nog med spel som handbollsmålvakt. Efter livet som aktiv spelare har de olika rollerna i fotbollsföreningen avlöst varandra.
–Jag har nog haft de flesta funktionerna egentligen. Assisterande tränare, målvaktstränare och juniortränare. Idag är jag lagledare för herrlaget samtidigt som jag har hand om fotbollsskolan. Som lagledare sköter jag allt runt omkring matcher och träningar. Jag ser till så att vi har rätt material på rätt plats och fixar med laguppställningen i samband med matcher. I fotbollsskolan har jag hand om pojkarna som fyller 7 och 8 år. Vi tränar ihop i två år innan jag släpper dem vidare till föräldrarna, sen får jag ta hand om en ny grupp.

Kan namn på 2000 barn
Noterbart att det här är Nisses 39:e år i fotbollsskolan vid sidan av spelandet samt de övriga rollerna han har haft. Det tillsammans med yrket som fritidsledare innebär att han har hunnit lära sig en hel del namn på glada och fotbollstokiga barn. Och Nisse är väldigt bra på namn, vilket är en bra egenskap när en grupp kan bestå av 50 knattespelare, och efter att först ha kommit fram till att det är namn på över 1000 kids svänger han om.
–Nej, hörrudu, vänta nu. 39 gånger 50, det är nog snarare närmare 2000 barn, säger Nisse med ett skratt.

Det är lätt att smittas av Nisses enormt positiva aura och energi. Det är mycket glädje när han berättar om ett fotbollsintresse som han ända sedan barnsben beskriver som oerhört djupt. En vanlig tisdag brukar fotbollsskolan följas upp av en herrlagsträning, men under en vecka där seniorverksamheten är pausad får han istället bege sig hemåt för att vara social.
–Jag tittar väldigt gärna på fotboll. Men nu när det inte spelas något på TV så spelar jag även golf. Det brukar bli en liten runda med polare, det händer sällan att man sitter still. Det är väl inget jag tycker om.

Spelade landskamp i Burma
Nisse, vars legendstatus har bidragit till att han bland annat har fått en kiosk på Vallentuna IP döpt efter sig, kan prata av sig väldigt mycket när det kommer till fotboll och genom åren har han hunnit samla på sig en hel del upplevelser och därmed har han ett antal historier att berätta. Bland annat om när VBK faktiskt spelade en träningslandskamp mot Burmas landslag på 80-talet.
– Det stämmer, vi var i Burma 1980. VBK bjöds ner till Burma på den tiden, vi hade en ordförande för fotbollen som även var VD för Röda Korset i Sverige. Via kontakter i Sydostasien var det tänkt att ett svenskt fotbollslag skulle åka dit i 17 dagar för att spela några matcher och samla in pengar till välgörenhet i Burma.

–Vi åkte runt i landet och spelade mot ett par olika delstatslag och avslutade med att möta Burmas landslag inför 50 000 åskådare. Det var häftigt. På den tiden var det ett stängt militärstyre och det delades knappt ut några visum till västerlänningar.

Och hur slutade matchen?
0-0, avslutar Nisse med ännu ett leende.

Dela artikeln här:

Ehsan Keshavarz

80-talist med intresse för att skriva, se världen och det mesta som har med sport att göra. Extremt avdankad division 6-spelare. Uppvuxen i Vallentuna men numera ute på vift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *