Förvara maten rätt så håller den längre och smakar bättre. Det mesta håller längre ju kallare det förvaras – men vissa livsmedel trivs faktiskt bättre i rumstemperatur än i kylskåpet!
Med höga matpriser är det ännu viktigare att hålla maten färsk så länge som möjligt. Genom att förvara dina livsmedel rätt kan de hålla mycket längre.
En enkel tumregel är egentligen att ju kallare maten förvaras desto längre håller den eftersom tillväxten av bakterier, mögelsvampar och jästsvampar då blir långsammare. Men vissa matvaror bli faktiskt sämre av kyla.
Ett kylskåp brukar hålla en temperatur kring 4-6 grader. De flesta grönsaker och vissa frukter mår bäst i kyla, helst i perforerade eller lite öppna påsar.
Men en del sorter ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador, 12-15 grader är då en bättre temperatur. Har man ingen matkällare kan köldkänsliga matvaror förvaras i rumstemperatur. Här tipsar vi om tolv livsmedel som trivs bättre i rumstemperatur än i kylskåpet.
MOGNADSPROCESS. Avokado är känslig för kyla och ska mogna i rumstemperatur. Foto: Pixabay
1. Avokado
Avokado blir bäst om de får mogna i rumstemperatur, men när de väl har mognat håller de bättre i kylskåp. Fruktköttet mörknar dock och kan bli trådigt av långvarig kyla. Optimal temperatur 5-13 grader.
2. Banan
Bananer är mycket känsliga för kyla och skalet mörknar snabbt i kylskåpstemperatur, förvara hellre i rumstemperatur. Sval förvaring i plastpåse förlänger tiden tills skalet blir fläckigt. Optimal temperatur 12-14 grader.
3. Basilika
Koriander, oregano, gräslök, dill och persilja i kruka trivs bäst riktigt kallt, som i kylskåp. Basilika däremot vissnar snabbt i kylen, och bör därför förvaras i rumstemperatur. Optimal temperatur 12 grader.
4. Bröd
Bröd blir torrare när det förvaras i kylskåpstempereratur. En brödburk i rumstemperatur är mycket bättre. Bröd kan frysas, men försämras något eftersom det då två gånger passerar kall förvaringstemperatur – under nedfrysning och upptining.
LAGOM. Mjöl och bröd ska förvaras svalt och torrt – inte varmt men inte heller för kallt. Bäst före datum är beräknat för rumstemperatur. Foto:Pixabay
5. Citron
Vissa citrusfrukter får köldskador om de förvaras kylskåpskallt. Grapefrukt, citron och lime är särskilt känsliga. Eftersom citrusfrukter har bra hållbarhet även i rumstemperatur är det en bättre förvaring – helst svalt och i påse. Optimal temperatur för citron 12 grader.
6. Choklad
Kvalitetschoklad förvaras torrt och svalt – men inte i kylen. Fuktigheten och kylan i kylen kan påverka chokladens utseende när den tas ut i rumstemperatur. Sluten förpackning i ett svalt, torrt och mörkt skåp är bäst. Optimal temperatur 15-17 grader.
7. Honung
Honung kan kristalliseras och tjockna i kylskåpet, och ta åt sig lukt. Bättre då att förvara honungsburken väl tillsluten i ett mörkt skafferi med jämn och temperatur. Förvarar du den i rumstemperatur, så ställ den långt från spisen och andra köksapparater som genererar hög värme. Optimal temperatur 18-24 grader.
8. Kaffe
Både malt kaffe och kaffebönor bör förvaras mörkt, lufttätt och svalt. Men inte i kylskåpet där det kan dra tills sig lukt och fukt från andra livsmedel. Kaffe förlorar dessutom smak av att växla mellan kyla och rumstemperatur. Optimal temperatur 12-21 grader.
9. Olivolja
Oljor som förvaras svalt håller längre. Men vissa oljor, som olivolja, stelnar om de förvaras i kylskåp (men återfår sin flytande form när de tas ut i rumstemperatur). Förvara därför olivolja i rumstemperatur, men helst mörkt för att undvika att fettet härsknar.
10. Potatis
Det viktigaste är att potatis förvaras mörkt, annars bildas farliga ämnen. Kylskåpstemperatur är inte riktigt bra eftersom stärkelsen omvandlas till socker. En sval matkällare är bäst, men potatis håller några veckor i rumstemperatur innan de mjuknar och groddar bildas. Optimal temperatur 6-10 grader.
11. Tomater
Omogna tomater förlorar både smak, konsistens och färg i kylskåp – och kan få köldskador. Bäst är om de får mogna i rumstemperatur, när de väl har mognat kan de förvaras i kylskåp för att hålla längre. Optimal temperatur över 13 grader, bäst smak vid 20 grader.
12. Vitlök
Vitlök som ligger i kylskåpet börjar så småningom gro, och får då sämre konsistens och smak. Förvara den torrt, mörkt och svalt med luftcirkulation – till exempel i ett skafferi eller en korg. Håller sig upp till två månader i rumstemperatur.
Källa: Livsmedelsverket