NYHETER 2023-03-02 KL. 08:20

60 elever fixade färgglatt avtryck

Av Daniel Bergholm

60 elever fixade färgglatt avtryck
KONST Under tre dagar får eleverna i årskurs 8 på Karlslundsskolan måla muralmålningar för att sätta färg på skolan. Bild fr. vänster: Edvin Ekholm, Odd Lindström, Hilma Kardell, Micke Rickman. Foto: Roffe Andersson

Streetcorner har återigen genomfört ett ”skapande skola”-projekt i Vallentuna. Under tre intensiva dagar har drygt 60 elever i årskurs åtta på Karlslundsskolan målat muralmålningar på skolans väggar.

– Det är viktigt att eleverna får möjlighet att påverka sin närmiljö. Vår förhoppning är att de ska gå förbi och tänka ”wow, har vi verkligen gjort det där?”, säger Micke Rickman, projektledare på Streetcorner.

I flera års tid har Streetcorner, som består av ett kontaktnät av olika konstnärer, åkt runt till skolor i Sverige för att introducera konst för skolelever. I höstas var de bland annat på Rosendalsskolan och genomförde ett liknande projekt och den gångna veckan var de återigen på plats i Vallentuna – den här gången på Karlslundsskolan (gamla hjälmstaskolan).

– Vi har jobbat och utvecklat den här metoden under tre år. Vi är övertygade om att kreativt och kulturellt skapande stärker människor och vi har fått en otrolig respons från eleverna i Vallentuna, säger Micke Rickman.

Deltagande
Projektet genomförs i olika moment. Dag ett skissar eleverna av varandra genom att stirra på varandras ögon samtidigt som de ritar av samt ritar upp skisserna på väggen. Dag två börjar måla och dag tre avslutas projektet med färdigställda muralmålningar. Bland de drygt 60 eleverna i årskurs åtta är det ett frenetiskt arbete som pågår för att kunna färdigställa allt i tid.

– Det handlar om att alla ska kunna vara med i bästa möjliga mån. Oavsett om man är bra eller dålig på att måla. Det viktigaste är att man ska ha kul under tiden, säger han.

Utvecklingen av eleverna målningar över dessa tre dagar går fort. Något Micke märkt av under tiden han hållit på med muralmålningar är att elevernas åsikter ofta skiftar en hel del under den korta tiden de är på plats.
– Från början är många skeptiska. Efter att vi börjat fylla i med färg börjar fler och fler förstå och säga: “åh vad fint, åh vad fint” Och den sista dagen brukar det kunna landa i, “det är som Picasso”, säger Micke och skrattar.

Vad hoppas ni att eleverna ska få med sig efter ett sådant här projekt?
– Stolthet och en stärkt självkänsla. Och att man kanske snackat med en klasskamrat som man inte har pratat med tidigare. Och så klart att kunna känna den här makten att påverka sin närmiljö.


KLART Under fredagen var projektet helt färdigt och så här blev slutresultatet. Foto: Malin Halldén


Lämnar avtryck
Slutmålet är att muralmålningen ska bli en permanent inredningsdetalj på skolan under lång tid framöver. Några av eleverna som är med och deltar i projektet är Hilma Kardell, Edvin Ekholm och Odd Lindström. Alla tre är också noggranna med att peka ut sina egna ansikten och skisser som nu under dag två sitter på väggen.

– Det ska bli kul om man kommer tillbaka hit om en massa år och se vår målning sitta kvar. Det känns som att man lämnar ett avtryck på skolan, säger Hilma.

Samtliga är övertygade om att det är det kravlösa målandet som gör projektet kul.

– Vi har instruktioner, men det är skönt att bara få måla på utan att det måste bli perfekt, säger Edvin och Odd fyller i.

– Jag tror faktiskt det kommer bli bättre än jag tänkte mig. Innan färgerna kom var jag skeptisk och allt var lite huller om buller. Men nu känns det riktigt bra.

Hilma Kardell:
–Jag tycker egentligen inte bild är så kul, det är så många regler. Det här är friare och då blir det också roligare.

Odd Lindström:
– Det här kommer vara permanent och alltid finnas på skolan. Det är coolt!

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se