NYHETER 2024-06-13 KL. 09:31

75 stugor i Bullerbynstuk

Av Victoria Sid

På åkrarna, ett stenkast bort från Össeby-Garns kyrka har markägaren Mikael Almén storslagna planer. Här vill han bygga ett kolonihusområde med 75 små stugor med bullerbynkänsla.

– Jag har tänkt på det här i så många år, säger Mikael när han står vid åkern som snart kommer bli ett landmärke för Brottby.

75 stugor i Bullerbynstuk
BULLERBYN. Totalt kommer området få 75 stugor i Bullerbynkänsla på 25-30 kvadratmeter. Odlingslotterna planeras att bli 250-300 kvadratmeter stora. Foto: Victoria Sid

På en grusväg med bom längst med Gamla Norrtäljevägen har Mikael Almén parkerat bilen för att visa upp åkern där hans barndomsdröm snart kommer gå i uppfyllelse. Nyligen fick han förhandsbeskedet från kommunen vilket betyder grönt ljus för hans projekt.

– Vi har gjort allt förberedande så nu är det bara en del knappar att trycka på, säger Mikael.

Han har alltid varit fascinerad av kolonistugeområden. Framförallt är det gemenskapen som lockat honom att besöka flertalet koloniområden likt det han själv kommer anlägga.

– Det räcker att gå ett par hundra meter så är det någon som ska bjuda på en kopp kaffe. Det är så fantastiskt häftigt, säger Mikael.

Lång resa

Men resan mot att uppfylla drömmen har varit lång. Tiden har inte funnits tidigare i Mikaels hektiska liv med mycket jobb och flertalet resor.

Men hans pappas uppmuntrande ord att ta tag i drömmen har följt med honom genom åren.

– Min pappa har många gånger sagt till mig “men bygg”. Jobbet har gått före men nu börjar jag bli lite äldre så då tänkte jag att nu ska jag prova det här.

GRÖNT LJUS. Mikael har redan fått förhandsbeskedet från kommunen och framöver är tanken att arbetet med området kommer att dra igång redan till hösten. Foto: Victoria Sid

Mikael pekar ut tre holmar på åkern. Där emellan ska det bli 75 stugor och med tiden även gemensamma ytor, föreningshus, café och lekpark. Det kommer även bli en parkering som kommer gömmas bakom en av holmarna. Tanken är att stugägarna kommer spendera somrarna ute i Brottby. Men på vintern stängs området ner.

– Kan vi sälja stugorna kommer det att märkas i affärerna runt omkring här och i macken, säger Mikael.

Stå klart nästa sommar

Efter förhandsbeskedet är det nu dags att komma igång igen och fortsätta med planeringen för området. Går allt som det ska kommer grundarbetet på platsen kunna dra igång redan till hösten när bonden som arrenderar marken kliver av. De första stugorna kan då börja byggas redan nästa år.

IDÉ. Mikael tog sin idé till entreprenadföretaget Lewéns i Täby och fick själv bli projektledare för området. Foto: Victoria Sid

– Om allt går enligt plan så skulle första etappen kunna vara inflyttningsbara redan nästa år till sommaren men sen vet man inte.