NYHETER 2023-03-02 KL. 08:00

ÅbyCon hoppas på många spelsugna

Av Daniel Bergholm

ÅbyCon hoppas på många spelsugna
DRIV Sedan 2019 har Jonas Eliasson varit med och arrangerat bräd- och rollspelskonventet ÅbyCon. Den 11 mars är det dags igen. Foto: Roffe Andersson

För fjärde gången hålls bräd- och rollspelskonventet Åbycon i Åbybergskyrkan. Konventet beskrivs som “för alla mellan 10–110 år” och spelledaren Jonas Eliasson ser fram emot att återigen bjuda in till en dag i spelens tecken.

– Vi ser ÅbyCon som en meningsfull social sysselsättning där alla ska få känna sig delaktiga på plats, säger han.

ÅbyCon startade 2019 som ett tvådagarsevent av Jonas Eliasson, hans fru Jenny Olander och Jonathan Olsson. Idén kom från ett klassiskt rollspelskonvent ÄlvCon som i 25 års tid funnits i Älvsjö. ÅbyCon blev en direkt succé och första året dök över 100 deltagare upp. I och med coronapandemin blev det tuffare och ett år fick de ställa in helt, men nu hoppas de att konventet ska ta ny fart när de tillsammans med Åby Unga satsar fullt ut på bara en dag, i år den 11 mars.

– Från början kom det många fler än vi någonsin kunnat tro. Med corona fick vi av naturliga skäl bekymmer, men i år siktar vi på mellan 50–70 deltagare, säger Jonas Eliasson.

Konventet hålls i Åbybergskyrkan och Jonas Eliasson menar att kyrkans lokaler är perfekta för att få till rollspelet då de kommer ha sju parallella rollspel både på förmiddagen och eftermiddagen/kvällen och är i behov av många små rum. För hans egen del är det rollspel som han brinner för lite extra, något han höll på med redan på 80-talet.

– Det var först för några år sedan som jag insåg att många fortfarande höll på med det. För mig har det blivit en perfekt social sysselsättning som man kan göra lite då och då. Man träffar nya människor och samarbetar mot ett gemensamt mål.

Lätt för nybörjare
Han påpekar att många av de som dyker upp är återkommande besökare som har hittat sin nisch. Men det är inga problem om man skulle komma till ÅbyCon som nybörjare, även om Jonas Eliasson understryker att det kan vara bra att berätta om det är så.

– Det är mest för att veta vilken nivå vi ska lägga instruktionsgenomgången. Men man är inte ensam om man kommer hit som nybörjare. På många sätt så kan rollspel ofta vara enklare då. Så länge man accepterar grundsituationen - att man ger sig ut på ett äventyr tillsammans.

En förutsättning för att dagen ska fungera som det är planerat krävs det en hel del volontärer och även om det just nu har tillräckligt, välkomnas alltid fler Vallentunabor att hjälpa till.

– Det kan väl aldrig bli för många vuxna. Är man fler så kan man ju göra mer roliga saker. Och man behöver ingen anknytning till kyrkan, säger han.

Mellan alla rollspelsomgångar kommer det finnas fullt med brädspel. Redan nu är flera av passen välbokade, men det går fortfarande att anmäla sig och utöver det kan man bara dyka upp den 11 mars mellan 10:00-22:00 och vara med i mån av plats.

– Vi ser helst att man anmäler sig innan. Det finns fortfarande platser kvar och anmäla sig kan man göra på Åbybergskyrkans hemsida, säger Jonas Eliasson.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se