NYHETER 2024-09-19 KL. 09:40

Årets Vallentunabo utsedd

Av Victoria Sid

I lördags delades det traditionsenliga priset till årets Vallentunabo ut på ett mindre traditionsenligt sätt. I stället för på scenen under Vallentunakalaset fick vinnaren ta emot sitt diplom på hemmaplan i Frösunda.

– Det känns lite overkligt, säger pristagaren Leif Jansson.

Årets Vallentunabo utsedd
WALK OF FAME. Efter prisutdelningen gjorde laget en walk of fame för Leif. Foto: Victoria Sid

På ett soligt Björkvallen trillade spelare in tidigt för att värma upp inför lördagens match. Men lagom till uppvärmningen dök även Johan Skog (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, med kollegan och näringslivsstrategen Magnus Isberg upp. Dagen till ära ska de dela ut priset till årets Vallentunabo 2024.

– Vi gör det här på scenen annars på Vallentunakalaset men det är match här klockan tolv. Så då fick vi komma hit, säger Magnus Isberg med ett leende.

Tvärs över planen stod Leif och förberedde inför matchen innan han blev avbruten med blommor, diplom och present. När priset tagits emot kom hans damlag och gjorde en walk of fame för honom.

– Det var snällt, säger Leif.

TRADITION. I år blev prisutdelningen långt ifrån traditionsenlig. Leif som är tränare för damlaget Frösunda SK skulle ha match vid 12-tiden och priset fick därför delas ut på hemmaplan vid Björvallen i Frösunda. Foto: Victoria Sid

SLUMP. Att Leif varit på Björkvallen i 30 år hände av en slump. Han blev inbjuden att spela en skojmatch för många år sedan och blev kvar. Foto: Victoria Sid

”Aldrig varit en fotbollsmänniska”

I 30 års tid har Leif varit på Björkvallen i Frösunda. Han kan varenda grop i planen och har till och med helt själv anlagt en till plan på platsen. Förutom ett brinnande engagemang för föreningen har han som tränare för damlaget Frösunda SK även varit en inspirerande ledare för unga spelare. Men att han hamnade i Frösunda är nästan ett mysterium.

– Jag har aldrig varit en fotbollsmänniska egentligen. Jag gillar hockey och motorsport, säger Leif.

För många år sedan ringde en vän till Leif som då flyttat till Norrtälje och frågade om han kunde komma och spela en skojmatch på Björkvallen. Svaret blev ett självklart ja.

– På den vägen var det, sen kom jag aldrig härifrån, säger han och skrattar.

Lagkaptenen Tinna Karlsson tycker vinsten gick till helt rätt person.

KLOCKREN. Tinna Karlsson och Alexandra Eriksson tyckte Leif var en värdig vinnare av priset. "Nomineringen var klockren", säger Tinna. Foto: Victoria Sid

– Nomineringen var klockren. Allt som han gör för den här delen av Vallentuna är helt otrolig och för damfotbollen generellt i kommunen, säger Tinna som haft Leif som tränare sedan hon var sex år gammal.