NYHETER 2023-03-02 KL. 07:50

Återvunna kläder på ”Öppen konstvägg”

Av Daniel Bergholm

Återvunna kläder på ”Öppen konstvägg”
DEBUT Annica Fahlstedt ställer för första gången ut sina kläder. Allt från gamla jeans, lakan och tygrester har hon gjort i ny tappning. Foto: Roffe Andersson

Till och med 18 mars ställer Annica Fahlstedt för första gången ut sina klädkreationer och det gör hon på Öppen konstvägg i Vallentuna Kulturhus. Utställningen har hon döpt till “En gyllene vardag” och fokuset är på återvunnet material.

– Jag hoppas att folk som går förbi ska känna att “wow, jag kanske ska gå hem och plocka fram ett gammalt lakan.” Att man inte behöver gå ut och köpa något nytt, säger hon.

Annica berättar att hon har svårt för att göra sig av med saker, främst kläder. Lösningen blev att börja skapa av återvunnet material och göra kläder i nya skepnader. Under den kommande månaden kommer det exempelvis hänga en vedkorg av återvunna jeans.

– Det kan vara gamla lakan, jeans eller ett pippi-förkläde från när min dotter var liten. Man kan skapa mycket av det som redan finns och det har jag försökt göra, säger hon.

Anledningen att hon ställer ut på Öppen konstvägg är då Kulturhuset i samband med den har en stickutställning under samma period. Att kläderna sticker ut från den konst och tavlor som vanligtvis hänger är också något Annica ser som uppfriskande.

Intresset för att sy, sticka och skapa med händerna är något hon fått med sig av sin farmor sedan barnsben och därför kommer hon även hänga upp en del av hennes egenstickade kläder. För ett och ett halvt år sedan gick det från en hobby till att starta sitt egna företag och hon har bland annat gemensamma projekt tillsammans med Vallentuna kommun för att utveckla återbruket av kläder.

– Jag har insett att jag inte kommer bli rik på det, men för mig är förhoppningen att kunna försörja mig på detta och får fortsätta hålla på med det som jag tycker är absolut roligast, säger Annica Fahlstedt.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se