NYHETER 2024-04-25 KL. 10:16

Anna-Greta, 92, nekas trapphiss av bostadsrättsföreningen

Av Victoria Sid

På Rosengården i Vallentuna har Anna-Greta Rehnman bott i 24 år. Med åldern har trappan upp till lägenheten blivit ett hinder. Men trots att kommunen beviljat en trapphiss sätter hennes bostadsrättsförening stopp.

Anna-Greta, 92, nekas trapphiss av bostadsrättsföreningen
BEHÖVER STÖD. Anna-Greta Rehnman, 92, har bott i sin lägenhet i 24 år. Men nu kan hon tvingas flytta. Hon kommer inte klara av trapporna upp till lägenheten så länge till. Foto: Roffe Andersson

När de 26 trappstegen upp till Anna-Gretas lägenhet började bli för svåra hjälpte vännen Svein Tryti till att ansöka om en trapphiss. Men när ansökan blivit godkänd av kommunen och hantverkare skulle påbörja montering avbröts arbetet av bostadsrättsföreningen. På Rosengården får man inte längre sätta upp trapphissar enligt styrelsen.

– Först då fick vi veta och då hade vi ordnat allt. Det var verkligen märkligt, säger Anna-Greta.

VÄN. Svein har hjälpt Anna-Greta att ansöka om trapphiss men även hjälpt henne att försöka överklaga styrelsens beslut. "Det känns som att stånga huvudet mot en vägg", säger Svein Tryti. Foto: Roffe Andersson

Så länge Anna-Greta bott i föreningen har det funnits trapphissar på flera ställen till och med i trappan upp till hennes lägenhet. Men när Anna-Greta och Svein sökt svar på varför trapphissen stoppades hänvisar styrelsen till ett protokoll från ett styrelsemöte 2020. I protokollet ska det stå att trapphissar inte kommer godkännas i framtiden då Rosengårdens bostadsrättsförening fått betala hela återställningen.

– Det finns ingen information om beslutet som tagits. En sådan viktig sak som trapphiss bör stå med i stadgarna eller reglerna men det gör de inte, säger Svein.

För Anna-Greta har trapphissen en stor betydelse. Utan den kommer hon inte kunna bo kvar så länge till.

BIDRAG. Efter att ha fått bostadsanpassningsbidrag från kommunen stoppade Anna-Gretas bostadsrättsförening monteringen av den efterlängtade trapphissen. Foto: Roffe Andersson

– Börja flytta när man är över 90 år. Var flyttar man? Jag får inte komma till något vårdhem för jag är inte så sjuk och då vet jag inte var jag ska ta vägen, säger hon.

Anna-Greta lever ett aktivt liv där hon handlar själv minst två gånger i veckan i Vallentuna centrum. Hon tar även promenader och går på tillställningar. I dag tar hon sig upp och ner genom att hålla i trappräcket och stödja sig på en krycka.

– Jag tänker ibland när jag står där och ska gå ner “tänk om jag ramlar på huvudet nu rakt ner?”. Vissa dagar känner jag mig inte så värst bra och ändå måste jag ner, säger Anna-Greta.

STEG. De 26 trappstegen upp till Anna-Gretas lägenhet har blivit ett stort bekymmer för henne. Foto: Roffe Andersson

Startar namninsamling

Att montera trapphissen bekostas av kommunen och bostadsrättsföreningar kan ansöka om ett återställningsbidrag för anpassningar som genomförts utanför lägenheten enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag. I maj kommer bostadsrättsföreningens årsstämma att vara. Till den planerar Svein och Anna-Greta att göra en namninsamlig för att styrelsen ska ta upp frågan igen.

– Det är inte bara för oss utan alla som behöver en trapphiss, säger Svein.

Vallentuna Nya får detta som svar vid kontakt med BRF: "Styrelsen hälsar att de har inga kommentarer angående trapphissar, då de håller på att utreda detta."