Klik venligst
NYHETER 2021-12-16 KL. 10:05

Arninge station har öppnat – ny knutpunkt för resenärer i Norrort

Av Anneli Leijel

”Det blir betydligt lättare att ta sig till olika destinationer”, säger Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna

Arninge station har öppnat  – ny knutpunkt för resenärer i Norrort
Foto: Pressbild

I söndags invigdes Arninge station – den nya knutpunkten för kollektivtrafik i nordöstra Stockholm. Samtidigt som Roslagsbanans nya station invigdes öppnade den nya bussterminalen alldeles intill med 18 busslinjer och en infartsparkering. Arninge är den första nya stationen på Roslagsbanan sedan 1986.

Med på invigningen var bland andra trafikregionråd Kristoffer Tamsons, Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Täby och Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna.


Foto: Roffe Andersson


–Vi har i många år fått kämpa för att Roslagsbanan ska finnas kvar och få utvecklas, så därför kändes det extra viktigt att uppmärksamma invigningen av en ny station på Roslagsbanan, något som inte hänt på länge, säger Parisa Liljestrand.

Arninge station är dock inte bara Roslagsbanans nya station, utan en helt ny knutpunkt för nordostkommunerna. Härifrån kommer Vallentunaborna att kunna byta både till Roslagsbanan och till andra busslinjer för vidare transport.

–Arninge station knyter ihop nordostkommunerna och möjliggör bättre förbindelser för oss som bor här och för dem som vill besöka oss. Det blir betydligt lättare än tidigare att ta sig vidare till olika destinationer. Det kändes fint att få markera det med invigningen, säger Parisa Liljestrand.

Själva invigningen skedde uppe i den 145 meter långa, inglasade gångbron över E18 som binder ihop Roslagsbanans station med bussterminalen och handelsområdet på andra sidan.

–Gångbron är väldigt fin med trä, frostat glas och mönster som inspirerats av runor. Den är både snygg och trygg och lättillgänglig med hissar och rulltrappor.
Vad betyder Arninge för dig, brukar du åka till Arninge och handla?

–Den mesta handlingen gör jag lokalt i Vallentuna. Men jag är uppvuxen här och åkte alltid med min familj till Arninge för att handla. Det är fint att se Arninge utvecklas och växa som handelsplats och mötesplats, det behövs för en allt större befolkning i vår region.


Foto: Roffe Andersson


Fakta: Arninge station
Den 12 december invigdes Arninge station – en ny knutpunkt för resande till Norrtälje, Vaxholm, Österåker, Vallentuna, Täby och Stockholm.

Arninge på Österåkerslinjen blir Roslagsbanans 39:e station.

18 busslinjer varav fyra nattbussar stannar vid Arninge station.

Här finns en infartsparkering med 400 p-platser och 200 cykelplatser.

Arninge station är ett samverkansprojekt mellan SL, Trafikverket och Täby kommun och bygget har pågått sedan 2019.

De busslinjer som idag trafikerar sträckan Arninge-Vallentuna och Arninge-Söderhall är 524 och 625.

I slutet av 2022 är tanken att en expressbuss Upplands Väsby-Vallentuna-Arninge ska starta.