NYHETER 2022-10-27 KL. 10:10

Asbed Wanes slutar som Liberalernas ordförande i Vallentuna

Av Anneli Leijel

Asbed Wanes slutar som Liberalernas ordförande i Vallentuna
LÄMNAR. Fotot är taget i mars förra året när Asbed Wanes just tillträtt som ordförande för liberalerna i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

I ett och ett halvt år var Asbed Wanes Liberalernas ordförande i lokalföreningen i Vallentuna, men nu lämnar han över stafettpinnen. Orsaken är odramatisk – en flytt från Vallentuna till Stockholm. Men han sticker inte under stol med att det tidvis varit en tuff period.

–Det har varit lärorikt, men Liberalernas vägval nationellt har påverkat. Det har varit jättemycket kampanjande och tröttsamt när man känner att man kämpar i motvind. Det gjorde att jag tappade motivationen ibland, säger Asbed Wanes.

Nu tar han också en paus från sitt politiska engagemang. Han har påbörjat en utbildning på distans, parallellt med sitt jobb som utbildningsadministratör på Sophiahemmet.

–Det gör att det är svårt att hinna med, så under två år framåt kommer jag inte att engagera mig politiskt.

Vad tycker du om den nya regeringen som precis tillträtt?
– Jag har inga stora synpunkter. Jag hoppas att situationen med kriminalitet och tryggheten blir bättre. Det, och att stärka demokratin, är viktiga frågor.

När Asbed Wanes nu lämnar ordförandeskapet för Liberalerna i Vallentuna är det Tomas Halén, vice ordförande, som tillfälligt tar över. På årsmötet i vår väljs sedan en ny ordförande.

Ylva Mozis, gruppledare för (L) i kommunfullmäktige, kommer att sakna sin tidigare ordförande för lokalföreningen:

– Det var jättesynd att Asbed flyttade. Han är väldigt duktig, otroligt engagerad och kampanjade jättemycket. Det är mycket tråkigt att han flyttade. Han är en stjärna.

I valet i september backade Liberalerna från fem till fyra mandat i Vallentuna. Som Vallentuna Nya tidigare berättat blir det dock fortsatt borgerligt styre, eftersom M, C, L och KD har majoritet.

Den 14 november samlas det nya kommunfullmäktige för första gången. Inom partiernas valberedningar pågår just nu nomineringsarbetet med vilka ledamöter och ersättare som ska sitta de olika nämnderna. Dessa väljs sedan på kommunfullmäktige i december och tillträder i januari 2023.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se