NYHETER 2022-03-17 KL. 14:45

Barbro har varit i landet som få känner till

Av Daniel Bergholm

Regionen som utpekas som ett av Putins möjliga mål

Barbro har varit i landet som få känner till
Barbro Lindeborg besökte den självständiga regionen ett tiotal gånger under perioden hon jobbade på den moldaviska ambassaden. Foto: Roffe Andersson

Vallentunabon Barbro Lindeborg har vid ett flertal tillfällen besökt Transnistrien, en ryssvänlig autonom region i östra Moldavien, som ser sig själva som en utbrytarrepublik.

På senare tid har den självutnämnda republiken hamnat i blickfånget runt om i världen. Anledningen? Deras ryska koppling.

– När jag var där så fanns mycket av den gamla sovjetiska stilen kvar från när de tillhörde Sovjet. Hela regionen är otroligt pro-rysk, säger hon.

Lenin-staty
Barbro Lindeborg besökte Transnistrien under tiden hon jobbade på Sveriges ambassad i Moldavien, i huvudstaden Chisinau, under perioden 2012–2014.
De tiotalet gånger hon var på plats, fick hon se en region som såg sig själva som ett eget land, men med starka ryska kopplingar.

– Det fanns en Lenin-staty där och en massa sovjetiska symboler, så som att de har hammaren och skäran i stadsvapnet. De flesta pratar även ryska, säger hon.
Anledningen till att Transnistrien nu blivit mer uppmärksammat har att göra med Rysslands krigsföring mot Ukraina. Om Ryssland tar över Ukraina, ses den autonoma regionen i Moldavien som nästa möjliga mål.

– Ukraina har hela tiden varit i vägen rent geografiskt, men vi får se vad som händer nu, de vill själva tillhöra Ryssland, säger Barbro Lindeborg.

Den 3 mars i år ansökte Moldavien om EU-medlemskap, i samma veva deklarerade den ryskstödda utbrytarstaten sitt oberoende från Moldavien och begärde att bli erkänt av Ryssland.

– Men då Ryssland inte vill erkänna Transnistrien som ett eget land, har det inte varit aktuellt, säger hon.


Statyn på den sovjetiska ledaren Lenin är en av Transnistriens främsta symboler. Foto: Privat


Egna passkontroller
Skillnaden skulle vara om det i stället tar över landet. Och Barbro Lindeborg påpekar att det inte bara är människorna i området som är pro-ryska, utan även ledningen.

Något hon även förvånades över när hon kom till platsen var att de hade en egen nationell apparat.
– Det har passkontroller som man ska ta sig igenom. De har bland annat en egen valuta, centralbank och polis, säger hon.

I en artikel i Aftonbladet har utvecklingen i Ukraina gjort att Moldavien är oroliga för att Ryssland ska starta krig i deras land och ta över Transnistrien.

Redan 1990, när Transnistrien förklarade sig självständigt, var Ryssland med och stöttade den autonoma regionen när det blev krig mellan Moldavien och Transnistrien, ett krig som höll på fram till den 21 juli 1992. Konflikten slutade då i eldupphör, men det har aldrig blivit fred, och Ryssland har ständigt sin närvaro i regionen.

– När jag var där så fanns det rysk militär på plats i regionen, så är det fortfarande idag. Jag har kontakter kvar i Moldavien och dagens utveckling oroar nog många där, säger Barbro Lindeborg.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se