NYHETER 2021-05-27 KL. 09:05

Bedragare tog sig in i äldres hem

Av Uffe

Bedragare tog sig in i äldres hem

KOLL PÅ STATISTIK. Kommunpolis Stefan Dahlgren förklarar hur brottsbilden ser ut avseende bedrägeri mot äldre i hemmen.
Foto/Arkiv: UFFE LINDEBORG

Polisen: "Sker inte dagligen i Vallentuna, men i polisområdets fem kommuner är det vanligt"

I förra veckan utsattes en äldre kvinna boendes i centrala Vallentuna för bedrägeri i hemmet efter att två män har lurat sig in i hennes bostad.

Gärningsmännen utgav sig för att representera kommunen med någon form av undersökning. Den ena gärningsmannen satte sig i köket med offret medan den andra uppgav att han skulle undersöka lägenheten.

Efter att personerna lämnat bostaden upptäcktes det att det saknades smycken och andra värdesaker.

En granne till offret skev senare på sociala medier (Nytt i Vallentuna) att denne stött på poliser i trappuppgången som ska ha uppgett att den typ av brottslighet sker dagligen i Vallentuna och att det är vanligare än inbrott.

Kommunpolis Stefan Dahlgren bekräftar det som inträffat men vill samtidigt förklara hur det ser ut i Vallentuna och norrort.
– Jag tror att målsägaren uppfattat det så men det stämmer inte att det sker dagligen i Vallentuna. Men brottplatsundersökarna de träffade jobbar över ett större område, i fem kommuner. Och sett till över hela området så sker det nästan varje dag.

Stefan Dahlgren har statistik över hur det sett ut hittills i år.
– I de fem kommunerna har brottet, som kodas som bedrägeri, anmälts 98 gånger. Av dessa har 13 anmälningar gjorts i Vallentuna.
Hur ser statistiken ut jämfört med förra året?
– Antalet liknande brott har varit ganska jämt under 2019-2021. Flest liknande brott sker i Täby.

Även om den här typen av bedrägeri inte sker varje dag i Vallentuna så är det tillräckligt vanligt för att vi boende i Vallentuna bör hjälpas åt att påminna varandra om att inte släppa in obehöriga i hemmen.