NYHETER 2023-01-19 KL. 09:15

Bedrägeribrotten ökar - äldre över 80 drabbas hårdast

Av Daniel Bergholm

Bedrägeribrotten ökar - äldre över 80 drabbas hårdast
Kurt Näslund är polisvolontär sedan 14 år. En viktig uppgift han tagit på sig är att åka runt i olika delar av kommunen för att träffa äldre och varna för telefonbedrägerierna som fortsätter öka. Foto: Roffe Andersson

Förra året blev banker och privatpersoner i Sverige av med 545 miljoner kronor genom bedrägerier. Det är en rejäl ökning från året innan och även i Vallentuna fortsätter denna typ av brott att öka, och det är främst äldre som utsätts. Enligt Kurt Näslund, polisvolontär i Vallentuna, finns det bara en lösning på problemet.

– Lägg på telefonen, men det är lättare sagt än gjort, säger han.

Mellan den 17–31 januari kommer polisvolontären och Vallentunabon Kurt Näslund att hålla i tre föreläsningar i Kulturhuset i Vallentuna för en grupp på runt 15 personer. Syftet är att tipsa om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.

– Det kommer vara tre föreläsningar med samma deltagare. Det gäller olika typer av bedrägerier; Telefon, i hemmet och på stan, säger han.

Fokus på äldre
För att komma närmare en lösning på problematiken är ett informationsprojekt likt detta bara ett steg på vägen. För polisen i stort är det viktigt att man börjar komma i kontakt med personer som oftast råkar ut för den här typen av brott; personer över 80 år.

– Det är då bedrägerierna sker över telefon och i hemmet. Det är de riktigt gamla och de som börjat bli smått dementa som bedragarna riktar in sig på. Det är bedrövligt och fult gjort, säger han.

Med det i åtanke har Kurt i sitt volontärarbete den senaste tiden fokuserat på att träffa äldre personer i kommunen. Han har gjort liknande insatser som den kommande i Kulturhuset, på Träffpunkten i Vallentuna samt i Kårsta och Brottby.

– Vi försöker informera på byn och sociala medier. Men den målgrupp som vi behöver komma åt är den vi aldrig träffar. De som inte längre går ut eller har sociala medier. Jag har därför även pratat en del med hemtjänsten i Vallentuna för att vi ska nå fram, säger han.

Alla kan drabbas
Kurt har med sina 14 år av volontärsarbete också blivit en viktig resurs för polisen gällande grannsamverkansarbetet i Vallentuna. Även där lägger han mer och mer kraft på att informera boende om riskerna för att bli utsatt för bedrägerier.

– Många jag träffar tänker att: ”det där kommer aldrig att hända mig” eller ”jag blir inte lurad”, men 545 miljoner visar på att vem som helst kan åka dit och det är väldigt vanligt. Är man över 70 år är man nästan garanterad att råka ut för ett bedrägerisamtal.

Han menar att det även finns ett stort mörkertal då många utsatta personer inte anmäler denna typ av brott.

– Det är många som skäms och som inte vill berätta att detta har hänt. Då görs det inte heller en polisanmälan. Det är en jobbig känsla och blir ett trauma för personen att någon försökt lura en på det här sättet, säger Kurt Näslund.

För att undvika att bli utsatt finns det enligt honom en del viktiga aspekter som man ska tänka på när man får ett samtal:

– Det bästa sättet är att lägga på luren med detsamma, och inte börja prata med dem. Men är man lite smått dement och tycker det är jättehärligt att en trevlig person ringer, då är det svårt att slänga på luren. Man ska komma ihåg att det här också är en generation som inte har vuxit upp med de här problemen.

– Banken, polisen, myndigheter ringer inte upp enligt praxis. De begär aldrig några koder/pinkoder/kontonummer/Bank-ID. Om man inte själv ringer och frågar om hjälp ska man aldrig lämna ut någonting när någon frågar om det.

– Det jag alltid säger till äldre när jag pratar med dem är: “köp aldrig någonting över nätet, vid dörren eller telefonen”. Ska du ha något så ta dig till butiken, men det är så klart svårt när man börjar bli för gammal.

Han menar också att möjligheten för privatpersoner att upptäcka bedragare som sysslar med den här typen av brott har blivit svårare.

– Det går inte att spåra telefonnummer och det ser ut som att de ringer från banken eller polisen. De som ringer pratar också ren svenska och är proffs på att lura folk med historier. Samtidigt är de trevliga som satan och allt detta gör det svårt för en privatperson att urskilja vad som är sant.

Finns det någon hjälp idag att få om man blir utsatt?
– Idag finns det beslut på att man ska få ekonomisk hjälp från bankerna, men man får inte vara för oaktsam. Det finns även stöd att få från kommunen.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se