Klik venligst
NYHETER 2021-12-09 KL. 16:30

Besökare påstår att ovaccinerad släpptes in på julkonsert

Av Daniel

Besökare påstår att ovaccinerad släpptes in på julkonsert

ENTRÉKOLL. Besökarna till julkonserten fick visa upp vaccinpass för att få komma in. Nu kritiseras hanteringen av en av gästerna på teatern.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Kommunen tillbakavisar kritik mot att en person ska ha släppts in på konsert utan kontroll

Covidpasset testades för första gången i Vallentuna på Magnus Carlssons julkonsert. Besökare anser att arrangören misslyckades med att kolla vaccinpassen.

Vaccinpass har blivit ett lagkrav och trots det kommer nu vittnesmål om att arrangören, som i det här fallet var Vallentuna kommun, ska ha släppt in ovaccinerade.

–Det är bedrövligt att man gör på det här sättet, säger Marianne Aspelin, som var besökare på konserten.

Det var upplagt för fest och en bra bit över 100 personer (som är kravet för vaccinpass), närmare bestämt 330, skulle in på Vallentuna Teater för att kolla på Magnus Carlssons julkonsert. Det betydde att det var krav på att alla var tvungna att visa upp ett giltigt vaccinpass, alltså att individen tagit minst två vaccinsprutor mot covid-19.

–Jag och min väninna kände att: ”Vad skönt, nu kan vi ju gå, arrangören har kontroll på det här.” Att det inte ska komma in några människor som inte har vaccinerat sig. Man är aldrig 100 procent säker, men det kändes bra, säger Marianne Aspelin.

Solidarisk handling
Det var flera besökare på plats som hade samma inställning till vaccinpasset.

–Det är väldigt positivt och en solidarisk handling mot alla som är här, säger paret Kajsa och Lasse Nordström.
De fortsätter:
–Vi hade inte gått om det inte hade varit ett krav. De som kommer hit och inte har vaccinerat sig ska inte få komma in överhuvudtaget.

Innan konserten konstaterade Anders Dahlgren, kulturchef i Vallentuna, att ett antal personer som köpt biljett har lämnat tillbaka biljetten då de inte har velat ta vaccinet som krävs för att komma in på konserten.

–Den reaktion vi fått är att vissa har lämnat tillbaka biljetterna då det inte varit vaccinerade. Eftersom beslutet om vaccinpass togs efter att personerna köpt sina biljetter så har vi betalat tillbaka entréavgiften till dessa, säger han.
Trots detta finns misstankar om att insläppet inte gått till som man kunde förvänta sig. Marianne Aspelin uppmärksammade under insläppet att minst en person har kommit in i lokalen utan att visa upp ett vaccinpass.

–Det är ett regeringsbeslut, ett lagkrav, och jag tycker Vallentuna kommun helt tappat förståndet när det får gå till så här. De har gjort ett stort fel, säger hon.

Hade inte vaccinpass
Marianne Aspelin berättar att hon stod i den ena kön för att visa upp covidpass och legitimation.

Totalt var två kontrollanter på plats utanför. I den andra kön stod ett yngre par längre fram, en kvinna och en man, och när det var deras tur så tar kvinnan fram sin mobil för att skanna koden. Samtidigt står mannen bredvid med händerna i fickan.

–Jag och min väninna observerar att han gör detta hela tiden. Han visar ingenting, det vet vi! Han hade inget pass och kvinnan visade bara upp sin egen legitimation. Jag såg att de diskuterade med vakten men sedan fick han bara gå in, säger hon.

Marianne Aspelin och hennes väninna stod bara och tittade på varandra, helt mållösa. Det var först när de senare kom till sina platser som de började diskutera det som nyss hade hänt.
–Det första vi gjorde var att kolla runt omkring oss för att försäkra oss om att paret inte hamnat bredvid oss. Vi observerade samtidigt att det var många äldre människor på plats och jag är själv i en riskgrupp. Det var obehagligt och jag kände mig rädd att jag inte var säker därinne, säger hon.

Hela konserten passerade och Marianne Aspelin hade hela tiden en klump i magen över att inte veta hur noggrant kontrollerade de insläppta på konserten var.

–När vi gick därifrån så tänkte jag bara att: ”Hur kan man göra på detta sätt?” Samtidigt börjar man ju fundera för sig själv - om en kom förbi kontrollen, hur många ovaccinerade var där inne?
Kommunstyrelsens ordförande, Parisa Liljestrand (M), konstaterar i efterhand att en kontroll av covidpassen har gjorts utomhus, utanför Vallentuna Teater.

Samtliga besökare har kontrollerats och personalen på plats har följt gällande rutin som säger följande:

  1. Krav på vaccinationsbevis/covidpass gäller från 1 december på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 personer i publiken från 18 år.
  2. Undantag görs för de som av medicinska skäl ej får vaccineras. Detta ska verifieras med intyg.
  3. Värdar ska tillsammans med biljettkoll se bevis på covidpass eller vaccinationsbevis samt legitimation från besökare vid entrén. Dessa kan finnas digitalt på telefon eller i pappersform och ska kontrolleras med app.
  4. De som inte har covidpass eller vaccinationsbevis och bokat biljett ska inte släppas in men få biljetten återbetald.

– Den händelse vi känner till är att en besökare inte kunde ”blippa” i appen men personalen kunde se vaccineringsbeviset, att besökaren i fråga fått fullvaccinering.

"Vi vill uttrycka vår omtanke om alla som bor och besöker vår kommun och gör vad vi kan för att det ska upplevas tryggt och säkert. Vi beklagar om någon upplevt att det inte gått rätt till och tar till oss den upplevelsen," skriver Parisa Liljestrand till tidningen.
Ord står mot ord. Vi på tidningen var på plats men kan inte avgöra vad som är sanning i detta ärende.

Var du där? Såg du något som kan bringa klarhet i denna nyhet? Hör av dig till tidningen, antingen via mejl till daniel@vallentunanya.se eller via vårt kontaktformulär på webbsidan.