NYHETER 2020-01-31 KL. 11:18

Blivande proffs på Vallentunaläger

Av Peter

Blivande proffs på Vallentunaläger

Foto: Roffe Andersson

Väljer bort alla sevärdheter och nöjen

Det är ingen vanlig skolresa som eleverna norska Wang Toppidrett gör till Vallentuna. De kommer varken få se en enda medeltidskyrka eller runsten eller få prova nöjeslivet här.

–Nej, vi har medvetet valt bort allt sådant, säger sportchefen Raymond Hamar. De här eleverna är framtidens toppidrottsmän, och våra resor ska förbereda dem för livet som proffs. De ska lära sig att sova på hotell och att träna på nya ställen. På en turnéring är det hotellet, matcherna och träningen som gäller, det finns aldrig tid för sightseeing eller festande.

Nära välja bort Vallentuna
Totalt är det 38 unga handbollsspelare – både gutter og jenter, som Raymond säger – som är här i en vecka tillsammans med fyra tränare. Det krävdes ett samarbete mellan många parter för att de skulle välja Vallentuna.
–Vi har en lång kravlista som måste uppfyllas. Grundläggande är förstås att det finns en bra handbollshall, ett ordentligt gym, ett hotell där det är lugnt och vi måste kunna få som passar för idrottsmän. När jag och vår resesamordnare gjorde ett förberedande besök här i augusti var vi ytterst nära att säga nej. Hotellet och ishallens restaurang låg på bra avstånd till handbollen, men gymmet de visade oss var för litet för så många ungdomar. Det gick inte heller att köra cross fit där. Först när vi sagt det tog de oss till Sports Club, och då föll allt på plats. Det är utan tvekan det bästa gym jag sett under alla år, och då har jag ändå åkt runt hela Europa med Champions League lag.

Många lovande spelare
För att Wang Toppidrett skulle få träna tillräckligt gav Vittraskolan och Vallentuna Handbollsklubb upp redan bokade tider i sporthallen.
–Det är vi väldigt tacksamma för, annars hade vi inte kunnat vara här. Vi hade hoppats få möta Vallentuna i en match, men vi har ett så hårt träningsschema att det inte gick. Däremot har vi varit gästtränare för deras 16- och 19-åringar, och det var veldig hyggelig! De ligger förstås inte på samma nivå som våra elever som är de allra bästa spelarna från många olika klubbar, men det fanns flera Vallentunaspelare som kommer bli riktigt, riktigt bra. Alla lyssnade och tog till sig vad vi sa, och vi hade ett väldigt bra samtal med deras tränare som var verkligt engagerade.
När sextonåriga Frida Gammelmo Molökken får frågan om vad hon tycker om Vallentuna blir hon lite blyg. Raymond säger att det är lika bra hon vänjer sig - intervjuer och fotograferingar kommer bli en viktig del av hennes jobb.
–Vid sidan av hotellet och träningen så har vi bara sett Coop, Ica och Lidl, men alla tycker ändå att det här är det bästa ställe de varit på. Alla klasser gör en utlandsresa om året, för när vi går ut gymnasiet ska alla lärt sig hur man tränar och spelar i ett varmt klimat, och vi ska också ha sett matcher i ett stort mästerskap. Här kommer vi förstås besöka handbolls-EM.
Raymond Hamar tycker att det finns en sak Vallentuna borde ändra.
–Ni måste bli bättre på att sälja er och tala om allt ni har! Om inte vår resesamordnare känt en person inom besöksnäringen här hade vi aldrig ens funderat över Vallentuna, för ni syns inte så bra på nätet. Kanske skulle man kunna ha bättre koll på vad andra här kan erbjuda, hade vi inte sett det andra gymmet hade vi missat Vallentuna. Vi har flera idrottsgymnasier över hela Norge, alla med flera olika idrotter, så det blir många resor varje år. När vi kommer hem ska jag tala om för ishockeyn hur bra det var här, och tipsa om att de också skulle kunna ha träningsläger här. Även om Vallentuna inte är rätt för skridsko- eller skidåkare så kan det kanske passa våra fotbollsspelare och gymnaster.